Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Úgy tűnik, Theresa May brit miniszterelnök gyorsan el akarja hallgattatni azokat, akik úgy vélik, nem tartja kezében Nagy-Britannia és az EU válásának lebonyolítását. Bombaként robbant a hír kedden, hogy lemondott országa - még elődje, David Cameron által delegált - EU-nagyövete Ivan Rogers, mert kaotikusnak látja a Brexit előkészítését. Válaszul May váratlanul már szerdán megnevezte az utódot - derül ki a Bloomberg háttérelemzéséből.

Tim Barrow személyében egy karrierdiplomatát jelölt az uniós nagyköveti posztra alig 24 órával Rogers lemondása után. A gyorsaság utalhat határozott irányításra vagy éppen ennek ellenkezőjére is - vélik szakértők. Lehet, hogy úgy érezte, nem eléggé nyilvánvaló, hogy ura a helyzetnek. Ez próbálja cáfolni feltűnően gyors intézkedésével.

Kétségbeesetten

Barrow ugyan kétségtelenül kiváló jelölt az EU-nagyköveti posztra, ám a tempó, amivel May kinevezte, azt mutatja, hogy a kormányfő kétségbeesetten próbálja visszaszerezni a kezdeményezést a Brexit folyamatának irányításában Rogers lemondása után - fejtegette a brit kormány egyik neve elhallgatását kérő vezető tisztviselője a Bloombergnek.

Rogers meglepte Mayt a döntésével, ezért a kormányfőnek a tisztviselő szerint cáfolnia kell azokat a véleményeket, amelyek szerint vezetési vákuum alakult ki a londoni kormányban a Brexit folyamatának irányításában.

Ivan Rogers gyors pótlása segíti elkerülni azt a benyomást, hogy a kormány elvesztette a fonalat a kilépés menedzselésében - csatlakozott az előtte szólóhoz John Curtice, a glasgow-i Strathclyde University politológus professzora. A kormány nem engedheti meg magának, hogy a kritikus tárgyalások megkezdése előtt ne legyen embere ezen a poszton - tette hozzá.

Jól megmondta

Rogers nem csöndben távozott. Egyértelmű üzenetet hagyott hátra a brit uniós nagykövetség munkatársainak. Hideg fejjel összegezte a May-kormány hiányosságait kevesebb mint három hónappal azelőtt, hogy a miniszterelnök be akarja nyújtani országa hivatalos kilépési kérelmét Brüsszelben.

Nincs világos rend a brit tárgyaló delegációban és hiányoznak a hozzáértő szakemberek - fogalmazott a lemondott nagykövet. A londoni és brüsszeli munkacsoportok együttműködését javítani kell - folytatta arra biztatva volt munkatársait, hogy folyamatosan szembesítsék a minisztereket elképzeléseik zavarosságával. Végül jelezte, hogy ő sem tudja mit akar elérni May a tárgyalásokon.

Az utóbbi megjegyzéssel meglepte az ellenzéki Munkáspártot, mert az azért érdekes, hogy még az ország EU-nagykövete sem tudja milyen típusú Brexitet kellene szolgálnia a munkájával. A kemény Brexit hívei viszont üdvözölték Rogers távozását.

Majd megmondja

Várakozások szerint Theresa May a következő hetekben esedékes beszédében próbálhatja meg egyértelművé tenni a Brexittel kapcsolatos elképzeléseit, ezen belül azt, hogy nem fél valóban kiléptetni Nagy-Britanniát az egységes európai piacról, ha ez az ára az unión belüli (Kelet-Közép-Európából kiinduló) bevándorlás megállításának - derült ki a Telegraph információjából.

Ami Barrow-t illeti, azok, akik már dolgoztak vele, úgy vélik, kevésbé szenvedélyes stílusban fogja végezni a dolgát, mint elődje, aki többször fenyegetőzött a lemondásával, mielőtt tényleg megtette ezt. A diplomata 1986-ban lett a londoni külügyminisztérium alkalmazottja, 2015-ig oroszországi nagykövet volt. E munkája közben önálló véleményalkotásával vetette észre magát.