BUX
39138

Kétséges a görög segélycsomag feltételeinek teljesülése

Görögország a gazdasági teljesítmény és az adóbevételek csökkenése miatt elvétheti az EU-IMF támogatási csomag feltételeinek teljesítését - derül ki a görög parlamenti bizottsági jelentésből.

MTI-Eco, 2011. szeptember 1. csütörtök, 12:17

Evangélosz Venizelosz görög pénzügyminiszter a hírre reagálva a nyilvánosságra került parlamenti bizottsági jelentést "hiteltelennek" nevezte, ami "nélkülözi a makrogazdasági és pénzügyi jelentések elkészítéséhez megkövetelt tudást, tapasztalatot és felelősségtudatot. Minden szükséges intézkedést meg fogunk tenni a bizottság munkája javítása és hitelességének helyreállítása érdekében" - mondta a miniszter.

A bizottsági jelentés szerint amennyiben a gazdasági-pénzügyi folyamatok nem fordulnak kedvezőbbre, az idén 8,8 százalék lehet a GDP-arányos költségvetési hiány, szemben a 7,5-7,6 százalékos célkitűzéssel.

A görög pénzügyminisztérium a múlt héten közölte, hogy az idei első hét hónapban 1,9 milliárd euróval csökkentek a költségvetési bevételei a tavalyi azonos periódushoz képest, miközben a kiadások 2,7 milliárd euróval emelkedtek.

A görög GDP tavaly 4,5 százalékkal zsugorodott és a legújabb becslések szerint az idén további 5-5,5 százalékkal csökken.