A nagy érdeklődéssel várt televíziós nyilatkozat az első volt azóta, hogy a konzervatív miniszterelnök több mint kilenc hónapja kormányra jutott. Rajoy nyomatékosan leszögezte: nem fogadná el, hogy Madrid számára előírják a kiadások csökkentésének konkrét területeit, és nem egyezne bele a nyugdíjak csökkentésébe sem. Azt ugyanakkor rögtön hozzáfűzte: nem is számít arra, hogy a nemzetközi hitelezők ilyen feltételeket szabnának.

Spanyolország esetében az euróövezeti tagállamok már korábban döntöttek arról, hogy az országnak egy legfeljebb 100 milliárd euró összértékű bankmentő csomagot folyósítanak. Az utóbbi hetekben ugyanakkor felerősödtek azok a nézetek, amelyek szerint maga az ország is uniós segítségre szorulhat.

Televíziós nyilatkozatában Rajoy miniszterelnök ezt egyáltalán nem cáfolta, de hangsúlyozta, hogy döntés még nem született. Hozzátette, hogy az euróövezeti, illetve az uniós pénzügyminiszterek szeptember 14-15-re tervezett találkozója előtt nem is várható ilyen döntés.

Hatalomra kerülése óta a néppárti kormány már eddig is számos kiadáscsökkentő intézkedést hozott, lefaragott többek közt a munkanélküliek támogatásából, noha a dél-európai országban már az aktív lakosságban 25, a fiatalok körében pedig az 50 százalékhoz közelít a munkanélküliek aránya. Interjújában Rajoy az egyik legfontosabb célkitűzésnek nevezte a költségvetési hiány 2,8 százalékra faragását 2014-re a mostani 6,3 százalékról.