Kétséges a spanyol mentőcsomag

A spanyol miniszterelnök szerint kormánya még nem döntött arról, hogy kér-e pénzügyi segélyt az euróövezeti mentőalapból. Mariano Rajoy ugyanakkor egy hétfő éjszakai televíziós nyilatkozatban meggyőződését fejezte ki, hogy az Európai Unió egy esetleges segély fejében elfogadható, illetve ésszerű feltételeket szabna.
MTI-Eco, 2012. szeptember 11. kedd, 07:37
Fotó: Napi.hu

A nagy érdeklődéssel várt televíziós nyilatkozat az első volt azóta, hogy a konzervatív miniszterelnök több mint kilenc hónapja kormányra jutott. Rajoy nyomatékosan leszögezte: nem fogadná el, hogy Madrid számára előírják a kiadások csökkentésének konkrét területeit, és nem egyezne bele a nyugdíjak csökkentésébe sem. Azt ugyanakkor rögtön hozzáfűzte: nem is számít arra, hogy a nemzetközi hitelezők ilyen feltételeket szabnának.

Spanyolország esetében az euróövezeti tagállamok már korábban döntöttek arról, hogy az országnak egy legfeljebb 100 milliárd euró összértékű bankmentő csomagot folyósítanak. Az utóbbi hetekben ugyanakkor felerősödtek azok a nézetek, amelyek szerint maga az ország is uniós segítségre szorulhat.

Televíziós nyilatkozatában Rajoy miniszterelnök ezt egyáltalán nem cáfolta, de hangsúlyozta, hogy döntés még nem született. Hozzátette, hogy az euróövezeti, illetve az uniós pénzügyminiszterek szeptember 14-15-re tervezett találkozója előtt nem is várható ilyen döntés.

Hatalomra kerülése óta a néppárti kormány már eddig is számos kiadáscsökkentő intézkedést hozott, lefaragott többek közt a munkanélküliek támogatásából, noha a dél-európai országban már az aktív lakosságban 25, a fiatalok körében pedig az 50 százalékhoz közelít a munkanélküliek aránya. Interjújában Rajoy az egyik legfontosabb célkitűzésnek nevezte a költségvetési hiány 2,8 százalékra faragását 2014-re a mostani 6,3 százalékról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2012.09.11 23:41

A spanyolok is húzzanak a francba a görögökkel együtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gewinner62, 2012.09.11 07:57

Aki olvas-figyel tudhatja-hogy spanyolok....görög 2---már most is...4.legnagyobb gdp-volt in Eu........25% feletti munkanélküliség---az összes tartományuk fizetésképtelen....ha őket menteni kell az minima 1000 milliárddal indul...így lesz euro-usd majd 1.20...vagy lejjebb!!!

már a sportcsapatok is leépítenek...kéziben brutálisan meggyengült a minőség...a Barcát leszámítva mind spórol...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html