Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olimpiai győzelem minden sportolónak egész életére kiható élmény és semmivel sem pótolható tapasztalat, ám attól függően, hogy ki, melyik nemzet színeiben indul, anyagilag is megérheti az aranyérem megszerzése - derült ki a MarketWatch cikkéből. A Statista internetes statisztikai portál 12 országot állított sorrendbe riói olimpiai bajnokaik prémiuma alapján (amit kiegészítettünk a magyar adattal - a szerk.)

Csak nyernének végre!

Az első helyen hatalmas fölénnyel Szingapúr található, ahol magyar valutában számolva 210,8 millió forintra számíthatnak azok a sportolók, akik meg tudnak nyerni egy olimpiai versenyszámot. Ez harmincszorosa annak, amelyet az amerikai győztesek tehetnek zsebere kormányuk jóvoltából.

A városállam vezetői ugyanakkor nem vállalnak nagy anyagi kockázatot ezzel az ígérettel: szingapúri versenyző ugyanis még soha nem nyert olimpiai aranyat. Az 5,5 millió lakosú település 1960-ban gyűjtött be egy ezüstöt súlyemelésben, majd egy újabb második helyet pingpongban 2008-ban, illetve ugyanebben a sportágban két bronzot 2012-ben. Rióban azonban végre összejött: a férfi száz pillangón mindenki Joseph Schooling végre aranyérmes lett.

A másik véglet

Összehasonlításul: az Egyesült Államok sportolói eddig (a riói játékok előtt) 1071 aranyat nyertek. Az első athéni olimpia 1896-os megrendezése óta összesen 2698 érmet gyűjtöttek be. Anyagi szempontból például Nagy-Britannia képvisel másik végletet Szingapúrral szemben, ugyanis a londoni kormány egy lyukas garast sem fizet a brit olimpiai bajnokoknak.

A magyar versenyzők nem állnak rosszul az aranyérmeseknek járó 35 millió forinttal, ami megegyezik a londoni olimpiai bajnokok állami prémiumával. Az ezüst 25 millió forintot "ér", a bronz 20 milliót - derült ki az Origo cikkéből. Még a 7-8. helyen végzők is kapnak egy kis zsebpénzt, négy-, illetve kétmillió forintot.

Sztárok és csórók

Az állami juttatások természetesen a sportolók egyéni támogatási szerződésein felül értendők. A legnagyobb sztárok esetében ezek csillagászati összegek lehetnek: Michael Phelps sokszoros olimpiai bajnok amerikai úszó például nettó 55 millió dollárt (15,4 milliárd forint, egy nagyobb focistadion ára) érő szponzori szerződésekkel rendelkezik.

Ez azonban csak a sztárokra igaz. Az amerikai sportolók többsége családi és baráti támogatásokból, jótékonysági segélyből és némi helyi állami támogatásból él - emlékeztet a Washington Post. A riói olimpia alkalmából kaptak két, márkás szerkókkal teletömött sportszatyrot, a puccos ruhákat a közös eseményeken kell viselniük.

Nem véletlen, hogy az USA-ban mozgalom indult a világ sportbürokratái ellen, akik könnyen helyettesíthető fogaskeréknek tekintik a sportolókat a nagy gépezetben, egyfajta érdekvédelem nélküli, a szervezkedéstől ódzkodó munkaerőként kezelve őket. Jellemző a 29 éves Cyrus Hostetler gerelyhajító esete, aki sportpályafutása alatt maximum évi nettó 3000 dollárt tudott összehozni.

Górcső alatt a vezetők

Nem meglepő ennek tükrében, hogy sokakat felháborít a sportvezetők édes élete. A Washinton Post kissé pikírt stílusban írt például a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének díjazásáról.

A NOB tagjai egyfajta vallásos elkötelezettséggel, hittel viszonyulnak az "olimpiai mozgalomhoz", vagy röviden "a mozgalomhoz", ahogy emlegetni szokták. Ezzel nyilván az olimpia 120 évvel ezelőtti amatőr, úttörő vonásaira utalnak.

A NOB ennek megfelelően nonprofit szervezet, amelyet egy önkéntes elnök vezet. Költségeit azonban enyhén szólva nem a saját zsebéből fizeti. Éves "juttatása" 251 ezer dollár (70,3 millió forint) és egy ötcsillagos svájci hotel és spában lakik ingyen.

Jól járnak a szomszédban is

A lengyel sportolók olimpiai prémiuma - szemben a magyarokéval - nőtt a négy évvel ezelőttihez képest, igaz, így is jóval elmarad a magyartól. A sporttörvény módosításával kétszeresére emelték a díjazást, így a riói arany 64,4 ezer zlotyt (4,6 millió forint), az ezüst 36 ezret hoz a nyertes, illetve a második helyezett konyhájára. A sportminisztérium idén bevezette a "Klub" programot Ennek első szakaszában 22,5 millió zlotyt szánnak 2000 lengyel sportklub fejlesztésére. A másodikban azoknak a kluboknak juttatnak támogatást, amelyek az első körből kimaradtak.