A cseh kormány kíváncsian várja, milyen feltételekkel ad zöld utat Nagy-Britanniának a Hinkley Point atomerőmű megépítéséhez az Európai Bizottság (EB), ugyanis ezt mindenképpen figyelembe veszik a temelini nukleáris létesítmény bővítésével kapcsolatos tervek elkészítésekor - idézte a prágai pénzügyminisztérium szóvivőjét a bne régiós hírportál. Csehország életre akarja kelteni a beruházást, amelyet egyszer már feladott.

A magyarországi Paks 2. projekthez hasonlóan 10 milliárd euróba kerülő beruházással kapcsolatos kezdeményezés nagy lökést kapott attól, hogy London a hét elején előzetesen megállapodott Brüsszellel az atomenergia előállításának állami támogatásáról. Prága nem lépett volna előre anélkül, hogy tisztában van vele, milyen feltételekkel bővíthetik Temelint. Nagy-Britanniának felül kellett vizsgálnia korábbi terveit, amelyek nem nyerték el az uniós versenyhatóság tetszését.

Garantált ár

Az új, immáron az EU versenyszabályozásával összhangban lévő javaslat szerint a brit kormány garantálja, hogy a felépülő atomerőművet üzemeltető francia EDF 35 éven át megawattóránként legalább 92,50 fontért (118 euró) értékesítheti az elektromos energiát. Ez duplája a jelenlegi piaci árnak. Ezzel összesen 17,6 milliárd font állami garancia segítheti a Hinkley Point C erőmű megépítését és üzemeltetését. A brit projekt olyan jól áll Brüsszelben, hogy még a hivatalban lévő EB zöld utat adhat neki a következő hónapban.

A cseh kormány korábban elutasította a garantált árat, amire válaszul a Temelint üzemeltető CEZ állami energiaszolgáltató feladta a bővítés tervét. Később meggondolták magukat a döntéshozók: most ismét úgy látják, hogy jó lenne Csehországnak az atomerőmű bővítése. A feltételek annyiban változnak, hogy a korábbi tender két finalistája közül az egyik, az orosz Roszatom (Paks 2. tervezett kivitelezője) nem kap meghívást. Így dél-koreai és kínai jelentkezők közül választhatják ki a technológia szállítóját.

Megfúrják az osztrákok

Túl korai lenne bármilyen következtetést levonni London és Brüsszel megállapodásából - mondta Helena Petrikova, az ipari és kereskedelmi minisztérium szóvivője. Szakértők szerint azonban a britek sikere arra utal, hogy hasonló feltételekkel Brüsszeltől bármilyen beruházás elkezdődhet. Más kérdés, hogy mit szólnak a nukleáris projektekhez a közvetetten érintett EU-tagállamok.

A négy visegrádi ország mindegyike dédelget magában atomerőmű-építési terveket, ám ezek idegesítik szomszédaikat, amelyek a fukusimai atomerőmű katasztrófája óta túl kockázatosnak tartják a nukleáris energia felhasználását. Miután Temerin nagyon közel van az osztrák határhoz, a bécsi kormány már jelezte, hogy folytatni fogja a bővítés elleni harcát. Ennek részeként Andrae Rupprechter környezetvédelmi miniszter jelezte: jogi eljárást indítanak az EU ellen, ha versenyhatósága engedélyezi a Hinkley Point-i reaktorok telepítését.