Kettészakad-e az uniós ország?

Nem támogatja Katalónia függetlenné válását a megkérdezettek legnagyobb része, 48,5 százaléka a katalán kormány megbízásából készített legfrissebb hivatalos közvélemény-kutatás szerint, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra Barcelonában.
Dzindzisz Sztefan, 2017. március 30. csütörtök, 13:50
Fotó: Reuters

A katalán autonóm közösség önállósodási törekvéseit 44,3 százalék pártolja. A megkérdezettek 5,6 százaléka mondta azt, hogy nem tud dönteni a két lehetőség között, 1,6 százalékuk pedig nem válaszolt a feltett kérdésre.

A vélemény-tanulmányi központ (CEO) legutóbb decemberben végzett hasonló kutatást, akkor 45,1 százalék volt a függetlenség ellenzők aránya, míg 44,9 százalék támogatta az elszakadást Spanyolországtól. (Sosem járt még annyi turista Spanyolországban, mint 2016-ban.)

A mostani felmérésben rákérdeztek a népszavazás támogatottságára is. Eszerint 50,3 százalék véli úgy, hogy referendumon kell megkérdezni az embereket a függetlenségről, még akkor is, ha a spanyol állam azt nem hagyja jóvá. 46 százalék viszont elutasítja az egyoldalúan kiírt népszavazást - írja az MTI.

A megkérdezettek 23,3 százaléka támogatná a referendumot, ha annak megrendezését a spanyol központi kormány is pártfogolná, 27,7 százalék viszont teljesen elutasítja azt.

A felmérést március 6-a és 21-e között végezték 1500 ember megkérdezésével Katalóniában.

HOZZÁSZÓLÁSOK