BUX
37864

Kettészakad a világ energiafronton

Az Exxon hosszú távú prognózisa szerint a fejlett országokban lényegesen nem változik az energiafelhasználás a következő 20 évben, a feltörekvő piacok azonban hatalmas növekedés előtt állnak.

NAPI, 2011. január 28. péntek, 11:08

A világ útjain 20 év múlva 400 millió autó közlekedik majd, ennek ellenére a benzinfogyasztás csökkenni fog - állapítja meg hosszú távú energetikai kilátásokról szóló elemzésében az Exxon Mobil.

Az olajtársaság szerint 2030-ig a világ teljes energia-felhasználása 35 százalékkal fog emelkedni, ez a bővülés azonban ennek háromszorosát tenné ki, amennyiben az egy főre jutó energiafelhasználás a mai szinten maradna - írta az AP. Utóbbi megállapítás még élesebben látszik az üzemanyag-használattal kapcsolatos becslésekben, a feltörekvő országok - közülük is főleg Kína - autóállománya több milliós növekedés előtt áll, azonban egyre hatékonyabb járművek megjelenésére számít az Exxon. Az amerikai és európai hatékonysági törekvések az ázsiai növekedést meghaladó csökkenést okoznak majd a keresletben, az Egyesült Államokban 2030-ra 20, Európában pedig 33 százalékkal csökkenhet a személygépjárművek üzemanyag-felhasználása.

Az elemzés szerint a fejlett országokban az energiaigény stagnálni fog, annak ellenére, hogy a gazdasági aktivitás 60 százalékkal is emelkedhet. A feltörekvő régiók - kiemelten Kína, India és Brazília - kereslete azonban több mint 70 százalékkal emelkedhet, az energiához való hozzáférés, illetve a járművek terjedése következtében. Az benzin iránti kereslet stagnálása ellenére olajra egyre nagyobb igény lesz: a dízel és egyéb olajszármazék üzemanyagok keresletének emelkedése ellensúlyozza majd a benzin visszaesését.

Az Exxon becslése szerint 2030-ra napi 100 millió hordónak megfelelő mennyiséget érhet el a globális olajkereslet (ez idén mintegy 88 millió). A növekvő igények kielégítése nem okoz majd gondot az olajszektornak. A BP Mexikói-öbölbeli katasztrófája ellenére a bővülő készletek nagy része mélytengeri fúrásokból származik majd világszerte, az évtized végére az ilyen jellegű kitermelés lekörözheti Szaud-Arábia kapacitását is - vélik az Exxon szakértői, hozzátéve: az energiaforrások toplistáján a második helyet a földgáz 2020-ra veheti át a széntől.

A szén háttérbe szorulása az új gázkitermelési technikák mellett a szén árának éghajlat-változási szabályok miatti emelkedéséből is adódik majd. A nukleáris energiatermelés folyamatos növekedése mellett a leggyorsabb bővülésre a megújuló terület számíthat, éves átlagos 10 százalékos növekedéssel. Ennek ellenére az Exxon becslése szerint 2020-ra a globális energiaigény csupán 2,5 százalékát fedezik majd megújuló forrásból. A legnagyobb bizonytalansági tényezőt - amely felboríthatja az előrejelzéseket - az elektromos autók akkumulátorai jelenthetik. Egy könnyű, megfelelően nagy mennyiségű energiát tárolni képes technológia kifejlesztése komoly zuhanást okozhat a közlekedési célú üzemanyag-keresletben.