A felmérésből egy rendkívül féloldalas fellendülés képe bontakozik ki: a háztartások felső 7 százalékának vagyona két év alatt 28 százalékkal, átlagosan 3,17 millió dollárra emelkedett, miközben a kevésbé szerencsés 93 százaléké 4 százalékkal kevesebbet ért, mindössze 134 ezer dollárt. A leggazdagabb 7 százalék − összesen 8 millióan vannak és 836 ezer dolláros vagyonnal lehet közéjük kerülni − ezzel két év alatt 56-ról 63 százalékra növelte részesedését a teljes vagyonból.

A Pew szerint meglehetősen egyszerű az összefüggés: míg a szegényebbek vagyonának nagy részét ingatlantulajdonuk teszi ki, ami ebben a két évben alig lett drágább, addig a gazdagabbak megtakarításaik túlnyomó részét a tőkepiacon tartják, ahol viszont szép hozamokat értek el. Elegánsnak tűnik a magyarázat, hiszen ebben a két évben az S&P 500 − mint irányadó amerikai részvényindex − 34 százalékkal emelkedett, míg az S&P/Case-Shiller lakásárindex 5 százalékot esett. Hiába nőtt tehát a teljes amerikai vagyon összesen 5 ezer milliárd dollárral, 40,2 ezer milliárdra, a társadalom túlnyomó többsége valójában szegényebb lett.

A 2011 óta eltelt két évben ugyan újra lendületet kaptak a lakásárak, ami miatt végre a belső fogyasztás túlnyomó részét szolgáltató alsó 93 százalék is gazdagabbnak érezheti magát, ám az egyenlőtlenséget nem sikerült kiküszöbölni. Az összes amerikai háztartás vagyona 2012 végére − a Federal Reserve adatai szerint − gyakorlatilag elérte a 2007-es, 67 ezer milliárd dolláros csúcsot, ebből azonban lényegesen nagyobb részt hasít ki a tőkepiac és kevesebbet az ingatlanok.