Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Két fokozattal leminősítette Ciprus államkötvény-adósi besorolását csütörtökön a Moody's Investors Service, arra hivatkozva, hogy gyengülnek az ország középtávú adósi alapmutatói. Az ország ennek ellenére továbbra is az elsőrendű befektetési sávban maradt.
A ciprusi államadósság kockázati besorolása az eddigi Aa3 szintről A2-re módosul; az új besorolás kilátása stabil.

A Moody's januárban vette leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá Ciprus adósbesorolását. A rontás fő indokai között a cég kiemelte a ciprusi kormányzati kiadási rendszer "merev struktúráját", amely miatt a költségvetési mutatóknak a pénzügyi válsággal megindult romlása a hitelminősítő szerint valószínűleg tartós folyamat lesz.

A közalkalmazotti fizetések és a szociális juttatások az állami kiadások kétharmadát jelentik, és mivel e területeken nem zajlanak strukturális reformok, nehéz feladat lesz hosszabb távon az államháztartási deficit és az államadósság csökkentése.

Emellett a ciprusi bankrendszer erősen kitett a görögországi makrogazdasági stresszhatásoknak, és ez szuverén adósi kockázatot is jelent - áll a Moody's elemzésében.

A Moody's adatai szerint a három legnagyobb ciprusi bank teljes eszközportfoliójának 40 százalékát görögországi követelések adják. Ciprus elsőrendű befektetői besorolása ugyanakkor továbbra is öt-hat fokozattal magasabb Görögország adósosztályzatainál.