A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A viszonylag kedvező külső pénzpiaci környezet, amelyben tíz hónapos mélypontra süllyedtek a spanyol kötvényhozamok, elfedi a madridi kormány válságkezelő intézkedéseinek kudarcát − idézi a Bloomberg a francia Société Générale Bank, a londoni Lombard Street Research tanácsadó cég és a madridi Applied Economic Research Foundation kutatóintézet szakértőinek megállapítását. A költségvetési hiány 2012-ben minden bizonnyal meghaladta a GDP kilenc százalékát, miután a magas munkanélküliség, a recesszió és a bankok feltőkésítésének költsége ellensúlyozta a kormány összesen 62 milliárd euró összegű megszorításainak hatását. Az államadósság idén eléri a GDP 97 százalékát − derül ki az IMF előrejelzéséből. Spanyolország a negatív spirál klasszikus példája − jelentette ki James Nixon, a Société Générale elemzője −, a madridi kormány egyszerűen nem tudott előrelépni az államháztartás egyenlegének javításában.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök 2012 márciusában meglepte az európai vezetőket azzal a kijelentésével, hogy országa nem tudja teljesíteni deficitcélját, mivel a 2011 végén leváltott előző kormány a vállalt hat százalék helyett kilencszázalékos hiánnyal adta át a költségvetést. Az EU végül elfogadta a Rajoy-kormány 6,2 százalékos új vállalását. Madrid ezt követően a közalkalmazotti bérek, a munkanélküli-segély, az egészségügyi és az oktatási büdzsé csökkentésével, illetve a legkülönbözőbb adóemelésekkel 62 milliárd euróval akarta javítani a költségvetés egyenlegét. Az utóbbiak azonban a vergődő gazdaság miatt csupán hétmilliárd euró pluszt hoztak a tervezett 20 milliárd helyett. A 2013-as előjelek még rosszabbak: ki kell fizetni a közalkalmazottak karácsonyi jutalmait és a nyugdíjkiadások is nőnek, ami együtt tízmilliárd euró pluszkiadást okoz − hívja fel a figyelmet Conde-Ruiz, a madridi kutatóintézet elemzője. Szerinte az idei költségvetési célok − köztük a hiány 4,5 százalékra szorítása − teljesíthetetlenek.

A pénzpiacok optimista hangulatának köszönhetően jól sikerültek az év eleji spanyol kötvénykibocsátások, ami elég lesz arra, hogy a kormány az első negyedévben önállóan, az EU és az IMF segítsége nélkül finanszírozza a kiadásokat − vélik a Deutsche Bank szakértői. Ha azonban rossz információk sora, például a 2012-es deficit elszállását mutató adat jelenik meg az országról, az alááshatja a 2013-as büdzsé számainak hitelességét.