Az erről szóló híradás azt követően jelent meg, hogy a hét elején közzétették az első negyedéves gazdasági növekedésre vonatkozó adatokat. A statisztikákból kiderül: a GDP-bővülés január és március közötti 7,7 százalékos üteme elmarad az előző negyedév 7,9 százalékos ütemétől, s nem éri el az elemzők által előzetesen átlagosan 8 százalékra becsült értéket sem. A részletes adatok a kiskereskedelmi eladások növekedési ütemének lassulását, az előző év hasonló időszakához képest pedig jelentős elmaradását mutatják, ami a háztartások óvatos, visszafogott fogyasztására utal.

Az értékpapírpiaci napilap emlékeztet: a vezetés célja éppen a kínai lakosok vásárlási kedvének élénkítése, a megtakarítási ráta csökkentése, a belső fogyasztás fellendítése. Utóbbi az exportorientált modellt váltó gazdasági szerkezetátalakításnak is központi eleme, a várható ösztönző intézkedésekkel ezt kívánja segíteni a vezetés.

Ugyan az intézkedések részleteiről a lap nem ír, a cikk utal arra, hogy a gazdasági válság kezelésére négy évvel ezelőtt bejelentett négyezer milliárd jüanes ösztönzőcsomaghoz hasonló nem várható. Sokkal inkább kisebb összegeket magában foglaló és célzottabb intézkedések jöhetnek, így például az energiatakarékos termékek állami támogatása, a szolgáltatási szektor fejlesztésének finanszírozása, hasonló projektekre az elmúlt években többször is adódott példa. Az újságcikket megelőzően a kínai kormány szerdán "proaktív pénzügypolitikáinak fenntartását" erősítette meg.