Kevés lehet az ikonikus vezető varázsa

Bizonytalan az államfői poszt megerősítéséről szóló törökországi népszavazás kimenete annak ellenére, hogy a kormánypárt uralja a médiát és majdnem teljesen a zsebében tartja a gazdaság szereplőit.
Komócsin Sándor, 2017. április 16. vasárnap, 09:08
Fotó: MTI/EPA

Az Ulker Biskuvi török édesipari vállalat tréfásnak szánt reklámvideót készített április elsejére - kezdi a törökországi népszavazásról szóló cikkét a bne régiós hírportál. A spot egy folyton veszekedő testvérpárról szólt, amelynek egyik tagja elnyomja a másikat. A hirdetés slusszpoénjaként az utóbbi kijelenti, hogy "Közeledik az elszámolás órája!"

Egy olyan országban, ahol igen élénken él az emberek emlékezetében a kevesebb mint egy éve levert puccskísérlet, ahol a politikusok szeretik felszítani a választók érzelmeit, továbbá ahol közeledik az alkotmány reformjáról szóló referendum, nagy hiba volt e reklám elkészítése. A kormánypárt, az Igazság és Fejlődés (AKP) vezetői és aktivistái nem igazán értik a tréfát mostanában.

Durva reakciók

Az AKP az emberek hazafias érzelmeire alapozva akarja elérni, hogy a szavazók a jelenleginél sokkal szélesebb államfői jogokkal ruházzák fel pártot és az országot vezető Recep Tayyip Erdogan elnököt, azaz szavazzanak igennel a reformra április 16-án. Az ellenzék kifogásolja a parlament hatalmának ezzel járó visszaszorítását.

Ezért aztán a párt és támogatói áthallással értelmezték az elszámolás közeledtéről szóló üzenetet. Azzal vádolták a csokigyártó vállalatot, hogy az Erdogannal szembeni ellenállásra buzdít. Az Ulker részvényei majdnem 3,5 százalékkal zuhantak egy hét alatt. Az AKP támogatói tüntettek a cég ellen és a kormányt támogató Aksam arról cikkezett, hogy a céggel szemben hamarosan ügyészségi eljárás indul.

A vállalat tulajdonosának minden oka megvolt arra, hogy ettől pánikba essen. A puccskísérlet után 100 ezer ember vesztette el el az állását azért, mert a lázadókkal való összejátszással vádolták és több tízezer embert állítottak elő. Emellett 800 vállalatot konfiskáltak el tulajdonosaiktól - e cégek összértéke 10 milliárd dollár.

Nem, nem, nem úgy gondoltuk

Az Ulker vezetőségének gyorsan lépnie kellett. A csokigyártó elnézést kért és Murat Ulker tulajdonos megesküdött rá, hogy nem ezt a reklámot rendelték meg a készítőitől. Emellett nyilvános fogadalmat tettek arra, hogy beperelnek mindenkit, aki internetes mémet, giffet vagy bármilyen viccet csinált a hirdetésből és azt feltöltötte a világhálóra.

Más vállalatok sem viselkednek másként. Számos olyan cég akad, amely kifejezetten arra használja fel a népszavazási kampányt, hogy bizonyítsa hűségét az ország vezetésének. Az egyikük, az ország legnagyobb busztársasága az Ulker botrányára reagálva bejelentette, hogy nem szolgálja fel a csokigyártó termékeit a járatain.

Van okuk rettegni

A török üzleti köröknek minden okuk megvan arra, hogy idegeskedjenek. A puccskísérlet után számos üzletembert megvádoltak azzal, hogy a lázadás szervezőjének kikiáltott, Amerikában élő Fetullah Gülen vallási vezető követője és finanszírozta a Gülen "hálózatát". A "sajnálatos események" után ellehetetlenítettek minden olyan médiavállalkozást, amelyet a "nemzet ellenségének" minősítettek.

Bár a várható jogi háborúk miatt egyelőre feladták 600 elkonfiskált cég értékesítését, továbbra is 40 ezer ember, köztük cégvezetők ellen folyik eljárás. Az ország legnagyobb cégei és a a Török Ipari és Üzleti Kamara (TUSIAD) sietett elítélni a puccskísérletet és az Ulker említett incidensét is.

A TUSIAD különösen fontos: korábban ezt a szerveztet tartották a szekularizált török üzleti élet képviselőjének, a szövetség 3500 tagvállalata adja a török export 80 százalékának, illetve az adóbefizetések szintén 80 százalékának.

Barátságos összefonódás

Erdogan kényelmetlen viszonyban van a TUSIAD-dal, amelynek befolyása meggyengült az utóbbi időben. Az elnök nem üzletellenes: szociális kérdésekben konzervatív, a gazdaságirányításban liberális elveket vall. Ugyanakkor van egy elmélete, miszerint a magas hitelkamatok inflációt okoznak. Ez van a hátterében annak, hogy a török bankok jelzáloghiteleinek kamatai a betéti kamatok alá estek.

Ugyanakkor az AKP tisztában van azzal, milyen fontosak Törökországnak a TUSIAD-ban részt vevő vállalatok, köztük az országban megtelepült multik külföldi kapcsolatai. Ez is magyarázza, miért fordul elő rendszeresen Törökországban, hogy a kormány több hónappal elhalasztatja a sztrájkok megtartását, ha úgy látja, hogy azok rosszkor jönnének az érintett vállalatoknak.

A TUSIAD végül is megengedhette magának, hogy ne foglaljon állást az államreform ügyében, sőt kifejezte aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy a kampány és az esetleges változások szociális feszültségekhez vezetnek az országban. Kifogásolták a széles társadalmi vita hiányát és Erol Bilecik, a szervezet vezetője megengedte magának azt a megjegyzést, miszerint ha a szavazati arány közel lesz az 50 százalékhoz, az azt fogja mutatni, hogy az államreformnak nem erős a támogatottsága.

Az üzlet már szavazott
Törökországban az elmúlt hónapokban javult az üzleti bizalom - legalábbis a jegybank felmérései szerint, amelyeket óvatosan kell kezelni. A bizalmi index márciusban 2,6 százalékponttal, 108,1 százalékra nőt februárhoz képest, miután egy hónappal korábban 8,5 százalékponttal ugrott meg januári értékéhez képest. Az elmúlt év utolsó negyedében 3,5 százalékkal bővült a GDP éves összehasonlításban. Számos cégfelvásárlást jelentettek be az utóbbi időszakban, ami a külföldi befektetők bizakodó várakozásait tükrözi.

Ha a szavazók elutasítanák az alkotmányreformot, az politikai bizonytalansághoz vezetne az országban, mivel Erdogan válaszul előrehozott választásokat kezdeményezhetne. Az AKP azt állítja, hogy a reform elfogadása megerősítené a politikai stabilitást. Ezzel kapcsolatban azonban kétséget ébreszt - amire viszont az ellenzék hívja fel a figyelmet -, hogy Törökország ez esetben elindulna az autoritáriánus politikai rendszerhez vezető lejtőn.

Lejtős a pálya

Az ellenzék arra panaszkodik, hogy jóval kevesebbet szerepel a médiában, mint a kormánypárt és betiltják a gyűléseiket. A Bianet és az Újságírók Határok Nélkül civil szervezet vizsgálata szerint a tíz napilapból és a tíz legnézettebb tévécsatornából 7-7 a kormányhoz közeli üzletemberek kezében van. Az ellenzék szerint a kormányzati hirdetéseket elterelték a "baráti" média felé.

Ezzel egyidejűleg az ellenzéki média sem kiegyensúlyozott. Ennek felületein alig olvasható a kormány tevékenységét tárgyilagosan értékelő cikk. A sajtó egyre megosztottabbá vált a népszavazási kampány vége felé.

Az utolsó hetekben nem volt egyértelmű, hogy a mindez milyen végeredményhez vezethet: a bizonytalan szavazók, az összes jogosult tizede hajlott rá, hogy az igen mellé tegye az X-et, ám nem zárta ki, hogy végül nemmel szavaz.

Pánik és magabiztosság

Az AKP biztos volt a sikerében, így kisebb pánikot okozott, amikor egyszer csak a nemek kis előnyét és nagyon sok szavazó határozatlanságát mutatták a közvélemény-kutatások - derült ki a Financial Times cikkéből. Ekkor felmerült, hogy a kormány elhalasztja a népszavazást.

Válaszul előtérbe tolták magát Erdogant, aki nagygyűlésein aktivizálni tudta az AKP szimpatizánsai közül azokat, akik bizonytalanok voltak, illetve a párt bázisán túli ingadozók egy részét is. A legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy az alkotmányreformot támogathatja a szavazók 53 százaléka.

Ugyanakkor a törökök élete nem volt valami fényes az elmúlt hónapokban. Azt tapasztalhatták, hogy nemzeti valutájuk egy év alatt jelentősen leértékelődött a dollárral szemen, az infláció kilencéves csúcsra kúszott fel és megugrott a munkanélküliség. Ezért a referendum sokuknak alkalmat adhat arra, hogy a nemre szavazva kifejezzék elégedetlenségüket országuk kormányával szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Gerepapa, 2017.04.16 16:10

Hát ha ez a diktátor /viktátor/ jelölt egy "ikon", akkor én vagyok a római pápa!....... Ma már csak ilyen szemét emberek(?) teremnek? Az isten veszejtse el mindegyiküket /Putyin, Orbán, Erdogán/!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.04.16 14:40

a kurd problema meg nem oldasa szet fogja fesziteni az orszagot. lehet egy evtizedbe is beletellik, de ezt bizony nem sikerult megoldaniuk. az eus csatlakozas es az europai normarendszer volt az utolso adu a kezukben, ez viszont latvanyosan bosszantotta erdogant. minel kemenyebben akarja szoritani a markat, annal tobben lesznek egy uj kurd allam tamogatoi, es ha europa es usa a kurdok mellett szavaz, onnantol mar csak ido kerdese, mikor valosul meg...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.04.16 09:32

Még nem kifejlődött szíria effektus van az országban, mindegy mire szavaznak, a születésszabályozást iszlám által tiltott országban a gyakorlati sivatagban olaj nélkül képtelenség eltartania majd 100 millió éhes szájat, emberi élet értéke a nullával egyenlő, csak a csőd biztos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html