Kevés volt az össztűz, jöhet az atombomba

A befektetők bizalma megrendült a jegybankokban, vagy legalábbis abban, hogy a negatív kamatok, amelyeket annak érdekében vezettek be, hogy ösztönözzék a gazdaságot, hatásosak lehetnek. A patthelyzet végül odavezethet, hogy az amerikai központi bank kénytelen lesz újra "bekeményíteni".
Napi.hu, 2016. február 21. vasárnap, 11:31
Fotó: Reuters

Az arany 14 százalékkal drágult az év eleje óta, ami elég világos jele annak, hogy a befektetők nem bíznak a papírpénzekben, bármilyen valutáról is legyen szó. Más szóval elvesztették a bizalmukat abban, hogy a jegybankárok tudják, hogy mit csinálnak - kezdi a Wall Street Journalon (WSJ) megjelent elemzését James Mackintosh pénzügy szakújságíró.

Az aranyár növekedése mellett más jele is vannak annak, hogy a központi bankok nem tudták rákényszeríteni az akaratukat a piaci szereplőkre. Hiába vezették be egymás után az elmúlt időszakban a negatív kamatokat, ez nem hozta meg a várt eredményt. Például a devizaárfolyamok nem úgy változtak, ahogy akkor "kellene" módosulniuk, amikor a betéteseknek fizetniük kell azért, hogy félre tehessék a pénzüket.

Negatív hatású a negatív kamat

Ha nem érdemes megtakarítani a pénzt, akkor el kell költeni. Következésképpen nőnie kell a pénzkínálatnak, s emiatt gyengülnie kellene a valutáknak. Erre bazírozott a svájci, a dán, a svéd és a japán jegybank, amikor a negatív tartományba vitte le a kereskedelmi bankok központi banki betéteinek kamatát.

Az utolsó - meglehetősen váratlan - ilyen döntésnél, amikor a Bank of Japán (BoJ) történetében először negatív kamatot vezetett be január végén, a jen a változást követő egy héten belül erősebbé vált a dollárral szemben, mint amilyen szinten azt megelőzően állt. Nem is kevéssel, négy százalékkal tudott "javítani" értékén.

A svéd Riksbank ugyanígy jár február második hetében. A vártnál durvábban, mínusz 0,5 százalékra vitte le repokamatát, mire a korona már másnap erősebbé vált a döntés előtti értékénél.

Nem adják tovább

A furcsa jelenség hátterében lévő legismertebb ok a bankok hezitálása amiatt, hogy továbbhárítsák a negatív kamatot saját betéteseikre. Ezzel két tűz közé kerülnek: mindkét oldalon fizetniük kell betéteikért. A végeredmény profitrátájuk elolvadása, majd az emiatt menekülő befektetők részvényeladásai nyomán piaci értékük hanyatlása.

Persze ha a piaci szereplők bíznának abban, hogy központi bankok monetáris politikája nyomán végül nőni fog a hitelfelvétel és az alacsonyabb kamatok kevesebb behajthatatlan kölcsönt eredményeznek, akkor elmaradna a pénzintézetek vesszőfutása, mert profitjuk a negatív kamatok ellenére emelkedhetne.

Részvények a szakadékban

Azonban láthatóan nem bíznak ebben. A japán bankrészvények a február közepi rally előtt 40 százalékkal hanyatlottak három hónap alatt. Ilyen visszaesésre csak pénzügyi buborékok kipukkadása idején volt példa, például 2008-ban.

Európában - ahol az Európai Központi Bank világossá tette, hogy március elején tovább viheti lefelé a negatív tartományban betéti kamatát - harmadával esett a bankpapírok ára három hónap alatt. Ez az ötödik legnagyobb hanyatlás a közös európai valuta bevezetése óta.

Bonyolult helyzet

Az arany iránti kereslet növekedésében is jelentkező bizalmatlanság mögött persze jóval több van a negatív kamatok hatástalanságára adott befektetői válasznál. Számos más dolog is aggasztja a piacokat kezdve a kínai gazdaság recessziójától egészen az olajipari vállalatok elszálló adósságaiig.

Másrészt a befektetők érzékelik, hogy a jegybankok vonakodnak igazán "odatenni magukat", azaz komoly fegyvereket bevetni a gazdaság élénkítése érdekében.

A média meglehetősen nagy terjedelemben számolt be negatív kamatokról, ám annak kevesebb figyelmet szentelt annak, hogy a központi bankok milyen pici - jellemzően 0,1-0,15 százalékpontos - lépésekkel vitték lejjebb ezeket a rátákat. A piaci szereplők úgy láthatják, hogy a döntéshozók húztak egy határt abban, meddig mennek lefelé, miközben egyelőre nincs más eszközük a beavatkozásra.

Mi lesz?

Egyes jegybankárok - például Kuroda Haruhiko, a BoJ elnöke - arról beszélnek, hogy bőven van még muníciójuk a piacok revolverezéséhez. Mások, elsősorban a Fed, már nem ilyen agilisek. A világ legfontosabb jegybankja szigorítási ciklusa tavaly decemberi megkezdése után kénytelen lenne kínos visszavonulót fújni, ha újra élénkíteni akarná a gazdaságot, amit vonakodva fog megtenni.

Janet Yellen bankelnök február közepi megjegyzése, miszerint "figyelembe veszik a piaci folyamatok alakulását" döntéseik meghozatalakor - azaz halogathatják a további kamatemelést, ha úgy látják jónak -, arra utalt, hogy a Fed csak a jelenleginél nagyobb tőzsdei hanyatlás esetén fordítana monetáris politikáján.

Az "atombomba"

A befektetőknek azonban nem szabad elfelejteniük, hogy a jegybakok kezében ott van a végső fegyver az infláció növelésére: a pénznyomtatás felpörgetése. A veszély ezzel az, hogy ha nő a pénzkínálat, akkor az egészséges pénzromlás gyorsan ártalmassá válhat.

A piacok hajlamosak először pánikkal reagálni a váratlan gazdasági jelenségekre, csak ezt követően adják meg higgadt válaszukat. Ha a jelenlegi aggódásuk folytatódik, akkor a jegybankok végül be fognak vetni néhány komoly fegyvert a gazdaság élénkítése érdekében, és nem kétséges, hogy az "igazi bombázásnak" meg lesz az eredménye.

A kérdés az, mennyi pénzt fognak elveszteni a befektetők még az előtt, hogy a Fed rászánja magát negyedik kötvényvásárlási programjára (qe4)? - céloz a WSJ pénzügyi szakírója arra, hogy az amerikai központi bank kénytelen lesz újra jelentős monetáris enyhítéssel lendületet adni az USA gazdaságának.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laatoo, 2016.02.22 09:04

Magyarország azért egy "lökött ország" mert volt egy Mátyás Antalunk (közgazdász prof. +) a kutya nem kérdezte meg a gazdasági történésekről. Pedig könyveit/írásait/munkáját legalább 18 ország egyetemei használják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.02.22 08:39

@enapi: "A harmadik: a defláció jó!!! Nagyon is!"

Ezúton javaslom felkeresni a kezelőorvosodat az OPNI-ban... Te agyoniskolázott, te... :-)))

"Ehhez képest Matolcsynak úgy táncolnak a hazánkban lévő külföldi bankok ahogy ő fütyül. Akkora vérdíj van a fején, hogy őt kell páncélautóval szállítgatni"

Tényleg? Ezt te bizonyítottan tudod? Vagy csak idevetíted a rémálmaidat? Lehet, hogy igazad van, Mato haverod sok embernek szúrja a szemét, nem zárom ki amit mondasz... De nagyobb valószínűsége van annak, hogy a személyes testőrség és a páncélautó című történet egy újabb havernak kilapátolt újabb adag nagy lóvéról szól? Mi a szakértői véleményed te? Te bennfenntes te... :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2016.02.22 07:43

@enapi: Defláció jó? Majd nézz rá a munkanélküliségi adatokra, ha komolyabb lesz a defláció!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2016.02.22 05:51

A harmadik: a defláció jó!!! Nagyon is!
Ja!!! Persze nem a bankoknak...onnan is tudni, hogy a napi.hu fél tőle mint ördög a tömjéntől.
A FED nem emelhet kamatot de mindennap szajkózza: EMELNI FOGUNK!!!....pont mint Gyurcsányék: NEM LESZ GÁZÁREMELÉS!
Draghi mit ért el a QE-vel?..."LÓFASZT MAMA!"

Ehhez képest Matolcsynak úgy táncolnak a hazánkban lévő külföldi bankok ahogy ő fütyül. Akkora vérdíj van a fején, hogy őt kell páncélautóval szállítgatni nem az MNB pénzeit...Simor András még nyugodtan lébecolhatott egyedül minden ebédje után a Hold utcában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2016.02.22 05:42

Egyszerű a helyzet csak muszáj bonyolultnak beállítani ne, hogy kiderüljön az igazság. A dollàrnál nem számít az árfolyam (mármint amennyire erőltetik). A FED nem emelhet kamatot mert azt az iszonyú mennyiségű külföldi hitelt nem képes máshogy kezelni. A másik ordas hazugság, hogy pénznyomtatással inflációt lehet a mai világban generálni.
A FED naponta 500 teherautó bankjegyet nyomtat...
Pontosan az a "káosz" lényege, hogy az USD-nek indokolatlanul megmaradt a valuták között a vezető szerep.
Ameddig a világ legnagyobb "hitel" valutája így is marad. Tartalék valuta szerepét elveszítette az euró szìnrelépésével így semmi ereje nem maradt.
Pont olyan mint a palaolaj...egy erős gazdasági mítosz.
A palaolajjal sem kell egyetlen egy petróleum lámpát sem megvilágítani mégis egy USA-t lehetett vele gazdasági csodaként beállítani.
Az USD-nek maradt az àrfolyam manipuláció...amibe a legnagyobbat lehet bukni...van aki sohasem tanul.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html