Az előző heti adatokhoz képest 21 ezerrel csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön. Az első alkalommal segélyért kérők száma az elmúlt héten 323 ezer volt, kevesebb, mint az elemzők által várt 335 ezer fő. A pontosított statisztikák szerint az egy héttel korábbi, november 14-i adatközléskor 344 ezren folyamodtak első alkalommal segélyért. A csütörtöki csökkenéssel már október második fele óta folyamatosan esik az első alkalommal segélyt kérők száma. A munkaügyi minisztérium szerint az adatgyűjtésnél egyik amerikai szövetségi állam esetében se kellett becslésre hagyatkozniuk ezen a héten, és nem volt semmilyen különleges esemény, ami torzíthatta volna az adatokat.

A segélyért folyamodók négyhetes mozgóátlaga 338,5 ezer volt, alacsonyabb, mint a korábbi 345 ezer, de még mindig magasabb a mérsékelten kedvezőnek tekintett 330 ezernél. A mozgóátlagot pontosabb adatnak tekintik a heti nyers statisztikáknál, mert jobban szűri az egyszeri hatásokat.

Piaci elemzők szerint valamelyest javult a munkaerőpiac helyzete, mert visszaesett az elbocsátások száma. A belföldi kereslet azonban továbbra is gyenge, ezért nem volt tapasztalható gyorsabb munkahelyteremtés.

A tartósan munkanélküli segélyben részesülők száma ezen a héten növekedett. A tartósan segélyt kérők száma 2,876 millió volt, az elemzők 2,870 millióra számítottak, míg november 14-én 2,810 millióan szorultak tartós segítségre a pontosított statisztikák szerint.

Csökkentek a termelői árak

Októberben már a második egymást követő hónapban csökkentek a termelői árak az Egyesült Államokban havi összevetésben. Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölt adatai szerint a termelői árak 0,2 százalékkal csökkentek szeptemberhez képest, elsősorban a benzin nagykereskedelmi árának 3,8 százalékos mérséklődése miatt. Szeptemberben a termelői árak 0,1 százalékkal hanyatlottak. Az energia- és élelmiszeráraktól megtisztított maginfláció 0,2 százalék volt a múlt hónapban a szeptemberi 0,1 százalék csökkenés után. Az energia- és élelmiszerárak nélküli termelői áremelkedés éves szinten 1,4 százalék volt októberben a szeptemberi 1,2 százalékot követően. Az alacsony infláció nagyobb mozgásteret biztosít az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed számára ahhoz, hogy fenntartsa a laza monetáris politikát.