Kevesebb EU-t akartok? Megkaphatjátok!

Visszaállítaná az EU-n belüli határokat és korlátozná az eurózónán kívüli uniós országok, illetve az övezeten belüli kisebb tagállamok beleszólását a nagyok dolgába Nicolas Sarkozy volt francia államfő. A 28 tagú EU szerinte nevetségesé vált.
Napi.hu, 2014. május 23. péntek, 09:50
Fotó: Reuters

Az Európai Unió radikális átalakítását, egészen pontosan az unió hatáskörének drasztikus szűkítését javasolja Nicolas Sarkozy volt konzervatív francia államfő a francia Le Pointban és a német Die Weltben egyszerre megjelent cikkében. A hosszú fejtegetéssel kétéves hallgatását szakítja meg a politikus, aki 2012-ben elvesztette az elnökválasztást szocialista ellenfelével, Francois Hollande-dal szemben.

Sarkozy elutasítja az euroszkeptikusok és a federalisták álláspontját is. Az előbbieknek azt üzente, hogy akik szét akarják bontani Európát nemzetállamokra, azok elfeledkeznek arról, amit a kontinens vérgőzös háborúkkal szabdalt történelme tanít Európa országainak és a szakadék szélére sodornák Európát. Franciaország és Európa földrajzilag, történelmileg, kulturálisan és immáron politikailag is szétválaszthatatlanok, ezért a volt államfő támogatja az Európai egységet - szoros feltételekkel.

Műtétre lesz szükség

Sarkozy megérti az EU feladatával, küldetésével kapcsolatos kétségeket. Ezért olyan javaslatokat tett, amelyek minden bizonnyal nagy tapsot kapnak az unió gyökeres átalakítását akaró országokban, például Nagy-Britanniában - idézi a cikket a Financial Times. A közös európai valutát használó 18 uniós tagország együttműködését Franciaország és Németország vezetésével el kell mélyíteni, és ezzel egyidejűleg drasztikusan vissza kell vágni a tágabb,  a 28 tagú EU beleszólását a tagállamok ügyeibe.

Sarkozy egy nagy francia-német gazdasági zóna vízióját vázolta fel, amely szerinte megteremtené az euró igazi közös alapját. Szerinte nem tarthatók fenn az övezet tagállamainak azonos jogai, azaz az olyan törpéknek, mint Ciprus, Luxemburg vagy Málta, másodrendű szerepet kell játszaniuk. Franciaország és Németország vállalja az eurózóna gazdasági irányításának legnagyobb részét - támasztotta alá véleményét.

Abcúg EU-28

Az valóság az, hogy nincs egy Európa. Két Európa van, amelyeknek eltérő úton kell továbbfejlődniük. A 28 tagú Európai Unió nevetséges, bürokratikus labirintussá vált - ez az oka annak, hogy Nagy-Britannia a kilépését fontolgatja az unióból. Nincs más lehetőség, mint drasztikusan szűkíteni az EU kompetenciáit, beleszólási lehetőségeit. Sarkozy szerint ennek mindössze az iparra, a mezőgazdaságra, a kereskedelemre, a versenyügyekre, az energiára és a kutatásra kellene kiterjednie.

A volt francia államfő szerint azonnal fel kell függeszteni a schengeni szerződést, amely lehetővé teszi az uniós állampolgároknak a szabad mozgást a megállapodást aláíró országokon belül. Ehelyett be kell vezetni a Schengen 2-t, amelybe csak azok a tagállamok léphetnének be, amelyek megfelelően érvényesítik a közös bevándorlási politikai előírásait. Meg kell szüntetni azt a lehetőséget, hogy ha egy bevándorló belép egy schengeni országba - netán oda születik -, az jogot szerez arra, hogy az övezeten belül bárhova továbbutazzon, kinézve magának egy olyan országot, ahol nagyvonalúbb szociális támogatásokra számíthat.

Sarkozyt, aki akár a francia jobbközép UMP elnökjelöltje lehet a 2017-es elnökválasztáson, egy ideje noszogatják pártján belül, hogy szólaljon meg. A hét végi EP-választás előtt a szélső jobboldali Nemzeti Front 25 százalékos támogatottsággal vezeti a közvélemény-kutatásokat, megelőzve az UMP-t és a szocialistákat. Ha győzne, az nagy blamázs lenne a konzervatívoknak. A párton belül meglehetősen népszerű a volt államfő, ezért hívei abban bíznak, hogy megszólalása, kemény fellépése az utolsó pillanatban mozgósíthatja az UMP hagyományos szavazóit, elszívhatja a levegőt a radikális jobboldal elől.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2014.05.23 12:10

@Blama: Kedves blamuci!

Látom szövegértési problémái vannak! (pedig ön nem is a magyarbálinti oktatási rendszer terméke)

Avagy, talán, jobban tetszene önnek a "régi" szóhasználat?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.05.23 12:03

@matura: Mit mond?

Azt, hogy ne legyeünk provinciálisak és engedjünk a nagyok csábításának?

Ha nem, akkor is elnyelnek?

A Monarchia is csak egy rövid interregnum volt a nagy történelemben, elsodorták a népei.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.05.23 12:02

@lomb: Nem alacsonyabb rendű népek - ez a maga szótárában szerepel. Nem véletlenül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2014.05.23 11:56

Tul kéne már lépni a kis népek provincializmusán, kár kiindulni ezer év előtti állapotokból, közben volt többszáz évig nálunk is egy többnemzetiségü monarchia (USA előtt) amit csak egy világégés tudott elsöpörni, amire jött szontén kár elfeledni egy mindent megsemmisítő világháboru, akkor miről beszélünk a sok kis nemzet kultúrájáról, inkább a Kína USA, India, egyébb világhatalmak közti helytállás csak minél egységesebben lehet, különben Kína , orosz megvesz minket kilóra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.05.23 11:54

@tever kneif: Ellenpoluskent erositeni es boviteni kell a V4 orszagok koret, hogy a tulkapasokat egyesek reszerol a sarokba lehessen szoritani.


..régóta írom..,a Monarchiát nem lehetett így rángatni ,mint bennünket... ..!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html