Kevesebb hitelt vehet fel Németország

Németországnak jövőre kevesebb hitelre lesz szüksége a korábban tervezettnél, mert nagyobbak lesznek a privatizációból és az adókból származó bevételek.
MTI-Eco, 2011. július 4. hétfő, 12:06
Fotó:

Egy pénzügyminisztériumi dokumentum szerint az államnak jövőre 27,2 milliárd euró új hitelre lesz szüksége a tervezett 31,5 milliárd helyett. Az idén 30 milliárd euró alatt lesz a hiteligény, míg korábban 48,4 milliárdot tervezett a kormány.

A 2013-2015 közötti időszakban várhatóan újra növekszik a német állam hitelfelvétele, jórészt amiatt, hogy évente több mint 4 milliárd eurót kell befizetni az európai stabilitási alapba és valahonnan pótolni kell a kieső nukleáris erőműveket is. Ilyen extra kiadások közepette közép-és hosszú távon nem nagyon lehet adócsökkentést várni - áll a dokumentumban.

Ugyanakkor hétvégi német hírügynökségi beszámolók szerint Angela Merkel kancellár megállapodott koalíciós partnereivel arról, hogy a robusztus gazdasági növekedésnek köszönhetően 2013 januártól csökkennek az adók és a társadalombiztosítási hozzájárulások. Ennek mértékét később határozzák meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK