A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete szerdán közölte, hogy a szezonális kiigazítással számolt előzetes adatok szerint októberben az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal, 2,8 milliárd dollárral, 236 milliárd dollárra mérséklődött a tartós fogyasztási cikkekre leadott új megrendelések értéke - írta az MTI.

Elemzők 0,3 százalékos emelkedést vártak a szeptemberi 2,2 és az augusztusi 2,1 százalékos bővülés után.

A közlekedési eszközök új megrendelései 4,3 százalékkal - 3,5 milliárd dollárral 77,1 milliárd dollárra - estek vissza. Ezen belül is a kereskedelmi célú repülőgépek új megrendeléseinek értéke 18,6 százalékkal, a katonai repülőké pedig 11,3 százalékkal csökkent.

A közlekedési eszközök megrendeléseinek leszámításával 0,4 százalékkal emelkedett a tartós fogyasztási cikkek új megrendeléseinek állománya az előző havihoz képest, míg a hadiipari megrendelések nélkül számolva 0,7 százalékos volt a csökkenés.

A termelési eszközökre leadott új megrendelések értéke 5,1 százalékkal 82 milliárd 177 millió dollárra csökkent októberben. Ezen belül a repülőgépek megrendeléseinek leszámításával 0,5 százalékkal 66 milliárd 172 millió dollárra mérséklődött az új rendelések állományának értéke. Tavaly szeptember óta ez a legnagyobb mértékű csökkenés.

Összességében az amerikai ipar jó állapotban van, amihez hozzájárul a világgazdasági környezet javulása, valamint a dollár árfolyamának csökkenése. Az olcsóbb dollárnak köszönhetően az amerikai termékek kelendőbbek a külpiacokon.

A statisztika a legalább hároméves használatra tervezett javakat, például hűtőszekrényeket, vagy repülőgépeket érti tartós fogyasztási cikk alatt.

Az adatot a gazdasági elemzők, tapasztalati alapon, a feldolgozóipar beruházási szándékaival szorosan együttmozgó mutatóként kezelik.

A feldolgozóipar az amerikai hazai össztermék 12 százalékát állítja elő. Az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézetének (Institute for Supply Management/ISM) felmérése szerint októberben nőtt a feldolgozóipar, már a 14. egymást követő hónapban.

Címlapkép forrása: Shutterstock.com