Kevésnek tűnik Putyin barátsága

Fehéroroszország hamarosan fogadja a Nemzetközi Valutaalap küldöttségét, ugyanis több milliárd dollár friss hitelre lenne szüksége államadóssága törlesztéséhez. Az IMF-nek azonban azzal is számolnia kell, hogy Belarusz Oroszország köldökzsinórján lóg.
Barabás Júlia, 2017. május 24. szerda, 07:55
Fotó: Reuters

Hamarosan fogadják Minszkben a Nemzetközi Valutaalap küldöttségét, amely az ország helyzetének felmérése és a kormány vállalásainak mérlegelése alapján javaslatot tesz arra, hogy kapjon-e kedvezményes hitelt az ország az IMF-től - írja a Rzeczpospolita.

A küldöttség június 5-12. között keresi fel az ország az országot, első dolga lesz, hogy ellenőrizze a gazdasági helyzetet, a korábban elhatározott reformok megvalósítását, illetve azt, kellően előkészítették-e az IMF képviselőinek októberi látogatását.

A fehérorosz kormány hárommilliárd dolláros hitelt igyekszik szerezni az IMF-től tíz évre, évi 2,28 százalékos kamattal - de ez nem lesz könnyű. Az országot autoriter módon irányítják: bárki legyen a kormányfő, azt csinálja, amire Alekszander Lukasenko utasítja.

Nagy cechet kell kifizetni

Az IMF-fel kötött előző megállapodást nem hajtották végre: nem volt privatizáció, elmaradtak a piaci reformok és nem szabadították fel az árakat. A hatalom továbbra is szügyig benne van a gazdaság irányításában, például a vállalatok háromnegyede állami tulajdonban maradt.

A jelenlegi gazdasági válság egybeesik az orosz-fehérorosz kapcsolatok romlásával. Belarusz az olcsón kapott orosz nyersanyagoktól és energiahordozóktól függ, ám már ez sem segít: az államkasszában egyre kevesebb a pénz, a valutatartalékok elapadtak és nő az államadósság. Az országnak idén 4,4 milliárd dollárt kell törlesztenie - a Fitch szerint a különféle tartozások visszafizetésére megy el Fehéroroszország GDP-jének 23 százaléka.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.05.24 11:37

@Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto:
szerintem pont ez a hajtoero. egyszeruen nem eri meg lemenni kutyaba az oroszoknak, mert akkor sosem lesz a gdpjuk magasabb, mint az "anyaorszagnak". aki magasabb gdp-t szeretne, az europahoz akar csatlakozni. sok allamnak sikerult mar, ukrajna is elindult ezen az uton. a kulonbseg az, hogy ok mar tul vannak a nyitasi sokkon. csak meg kell nezni, mit ertek el a lettek, litvanok az elmult evtizedben, mindketto boven az orosz gdp felett van...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.05.24 08:35

@gmihaly621: Ja. Ukrajna sikersztorija lebegjen a szemük előtt.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gmihaly621, 2017.05.24 08:06

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html