Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kína ipari termelése nem változott májusban, a kiskereskedelmi forgalom robusztus mértékben növekedett, az ingatlanpiaci aktivitás pedig kissé mérséklődött ugyan, de továbbra is nagy volt.

"A gazdasági teljesítmény stabil, és a növekedésösztönző intézkedéseknek köszönhetően a második és harmadik negyedévben valószínűleg újabb növekedési lendületet vesz" - mondta Jing Ulrich, a J. P. Morgan Chase ázsiai-csendes-óceáni régióért felelős igazgatója. Hozzátette, hogy továbbra is aktív fiskális politika mellett semlegesség felé hajló monetáris politikára lehet számítani, idén még egy kamatcsökkentéssel.

Az UBS közgazdásza, Wang Tao is a jelenlegi növekedési ütemmel számol az elkövetkező néhány hónapra, majd némi javulást vár.

A lanyha világgazdasági növekedés miatt a szakértők a biztató kínai gazdasági jelek ellenére sem számolnak lendületes javulással Kínában.

"Az Egyesült Államok gazdasága jelentősen lelassult a második negyedévben és a foglalkoztatás alakulása is messze elmaradt a várakozásoktól, ami hatással lehet a kínai exportra és a kínai cégek külföldi aktivitására" - mutatott rá Jing Ulrich. Mindemellett a beruházások kétharmadát adó privát beruházások növekedése 3,9 százalékra lassult a már eleve gyengének tekintett első négy havi 5,2 százalékról.

Kifejtette: a jelenlegi strukturális lassulásból a szolgáltatások és a fejlett technológiai feldolgozóipar lendülete mozdíthatja ki Kínát. A kínai gazdaság legerősebb növekedési motorja már most is a szolgáltató szektor, amely a GDP 56,9 százalékát adta az első negyedévben. A leggyorsabb növekedés az internetes szolgáltatások, a szórakoztatóipar és a sport területén tapasztalható.