Kezd tényleg bedurvulni az EU

Egyre keményebbé válik annak a dokumentumnak a szövege, amely alapján az uniós tagállamok felhatalmazzák az EU-t a brexittárgyalások lebonyolítására. Egyebek mellett a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok jogainak erősebb védelmét fogják előírni a tagországok.
Komócsin Sándor, 2017. április 25. kedd, 14:20
Fotó: AFP

Az európai kormányok tovább szigorították álláspontjukat a brexittel kapcsolatos brit-EU tárgyalások előtt - írta a Bloomberg. A tagállamok diplomatái hét eleji találkozójukon a pénzügyi szerveztek, az idegen országokban élők jogai és a Nagy-Britanniával kapcsolatos pénzügyi elvárások terén is keményebbé tették országai elvárásait.

Francia kérésére elszigetelték egymástól a pénzügyi szolgáltatások, illetve az Egyesült Királyság és az EU jövőbeni kereskedelmi megállapodásának ügyét. Új paragrafust illesztettek abba a dokumentumba, amely meg fogja határozni, hogy az EU delegációja, milyen feltételekkel tárgyalhat a szigetország képviselőivel.

Agyő londoni City

Ennek lényege, hogy a válás utáni új helyzetben biztosítani kell az unió pénzügyi stabilitását, illetve pénzügyi és felügyeleti szerepének érvényesítését - derült ki a Bloomberg kezébe került szövegből. Ez magyarán azt jelenti, hogy a pénzügyi szolgáltatások csak akkor lehetnek részei a kilépési megállapodásnak, ha az Egyesült Királyság vállalja az ezzel kapcsolatos európai szabályok betartását.

Ez pofon a londoni kormány arcára, ugyanis Theresa May miniszterelnök abban bízott, hogy olyan új kereskedelmi megállapodást köthetnek az EU-val, amely vonatkozik a pénzügyi szolgáltatásokra is, miközben megszabadulhatnak az uniós szabályok betartásának kényszerétől. A brit kormány egyik fő célja, hogy megőrizze a londoni City első számú pénzügyi központ szerepét Európában.

Az is csalódhatott, aki azt hitte, hogy a június eleji brit rendkívüli választások nyomán javulhat - a szavazás nyomán vélhetően a jelenleginél erősebb helyzetbe kerülő - May alkupozíciója.

Reciprok kötelezettségek

A megállapodás egyik fontos eleme lesz a felek kölcsönös kötelezettségvállalása a területükön élő európaiak, illetve britek jogainak garantálása. Ezzel kapcsolatban - megint csak a felfrissített szöveg szerint - az EU azt fogja elvárni, hogy aki öt éven át folyamatosan élt a szigetországban, illetve Európában, az megkapja az állandó tartózkodási engedélyt.

Végül "világosabb lett" az uniós álláspont a britekkel szembeni anyagi követelések ügyében is. Az uniós tárgyalási dokumentum immáron úgy fogalmaz, hogy az összeg kiszámolásánál az Egyesült Királyság teljes - 1973-től kezdődő - uniós tagsági időszakát figyelembe kell venni.

Az EU-s tárgyalódelegáció felhatalmazásáról szombati uniós csúcstalálkozójukon döntenek a tagállamok első számú vezetői. A tárgyalások a június 8-ai brit választások, illetve az azt követő kormányalakítás után kezdődhetnek meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2017.04.25 21:10

Nekem meg az az érzésem Magyarországot őrültek irányítják, akiket kényszerképzetek gyötörnek és látomásaikat, félelmeiket rám akarják sózni.
"A kormánypártok szerint Soros György dróton rángatja Brüsszelt." (Magyar Televízió, közszolgálati)
Egyszerűen beteges az ilyen fantázia. Tönkre akarják tenni az ország lakosságát mentálisan, a szolgákká, hitvány bábokká, akaratgyenge, önálló gondolkodásra képtelen zombikká zülleszteni. Van már itt ilyen, a Hibbant , ablakmajom meg még néhány.
Az orbáni aljas rendszer porig rombolás a cél, a helyét sóval behinteni, hogy soha ne támadjon fel az orbánizmus, népünk ipari módszerekkel történő elzombisítása.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

eroica, 2017.04.25 15:18

Nem tudom miért, de nekem az EU kezd hasonlítani a maffiára! Aki egyszer belép, az élte végéig a maffia tagjának kell hogy maradjon, mert különben neki annyi!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.04.25 14:38

Helyesen: Brüsszel bohócai már írják a kívánságlistájukat a Télapónak. London ehelyett egy aprócska társaságiadó-módosítást fog hozni, de facto adóparadicsomként megfosztva az őrjöngő brüsszeli vízfejet bevételeinek nagy részétől...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2017.04.25 14:31

Van egy olyan érzésem a következő londoni kormány simán csak fel fogja mutatni a középső ujját.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html