BUX
41516

Kezdődhet a nyugdíjasok durva versenye

Lényegében biztosra vehető, hogy két hetvenes éveinek fordulóján járó elnökjelölt küzdelmében dől el, ki lesz a világ legbefolyásosabb embere 2017. január 20-átől. Emellett először az USA történetében a nemek harcát figyelhetik az érdeklődők egy mindezek ellenére durvának ígérkező elnökválasztási kampányban.

Napi.hu, 2016. március 2. szerda, 10:07

Az amerikai elnökválasztási harc első felvonásának vége. A tucatnyi államban egyszerre tartott demokrata és republikánus előválasztások eredményei alapján lényegében világossá vált, hogy az előbbi pártnak Hillary Clinton volt külügyminiszter, az utóbbinak Donald Trump ingatlanmágnás lesz az elnökjelöltje - írja kommentárjában Edward Luce, a Financial Times (FT) washingtoni tudósítója.

Clinton lesz az első nő elnökjelölt az Egyesült Államok történetében, Trump pedig az első politikán kívülről érkező jelölt Dwight Eisenhower 1952-es indulása óta. A többi versenyző, elsősorban Ted Cruz republikánus texasi szenátor, aki hozta "saját" államát és Oklahomát, próbálja felhívni a figyelmet magára, ám nem sok sikerrel.

A szerencse fia

Trump a lehető legjobban jött ki a szuperkeddből. Győzött a tizenegyből nyolc államban, ami világosan jelzi fölényét, de hagy némi reményt riválisainak is, akik így versenyben maradnak, megosztva ezzel a Trump ellen szavazó republikánusok táborát. Emellett egyértelműen vezet abban az öt államban, amelyben a győztes mindent visz, azaz nagyon sok elektort szerezhet az első helyen végző induló. Ezekben március 15-én tartják az előválasztást.

Donald TrumpMTI/AP

Az FT kommentátora szerin az általános választás informálisan kedden megkezdődött. Ezzel egyetérthetett a két listavezető politikus is, hiszen a szavazás utáni beszédeikben csak néhány szót vesztegettek házon belüli ellenfeleikre, majd a másik tábor éllovasa ellen fordultak.

Övön aluli ütés

Clinton szerint az elnökválasztás tétje soha nem volt nagyobb, mint idén és ellenfele retorikája soha nem volt alacsonyabb színvonalú, mint most. Trump világossá tette, nem lát kivetnivalót ellenfele házasságának bírálatában. Ha Hillary nem tudta kielégíteni férjét, hogyan elégíthetné ki Amerikát? - tette fel a költőinek szánt kérdést. Emellett leszögezte, hogy szerinte Clinton pocsék külügyminiszter volt. Amerika a pokolba tart és Hillary Clintonnak fogalma sincs mit kezdjen ezzel - fejtegette.

A demokraták várható elnökjelöltjének mondandója a határok leépítéséről, míg a republikánusok befutójáé a falak építéséről szól. Clinton egységes Amerikáról vizionál, míg Trump újra naggyá váló Amerikáról. Különös módon a két hetvenes éveinek küszöbén álló, nyugdíjas korú nagyszülő versenye szokatlanul durvának ígérkezik. (Trump júniusban lesz 70 éves, Clinton októberben 69.)

Hillary ClintonMTI/EPA

Csodálatosan szép kerítés lesz

A szuperkedd eredményeinek ismerete után elmondott beszédekből az is kiderült, mik lehetnek a további választási harc legfontosabb témái. Trump Amerika elfelejtett középosztályáról beszélt. Hol volt Mrs Clinton az elmúlt 12 évben, amikor e csoport bére nem emelkedett? - tett fel egy újabb szónoki kérdést.

Sajátos módon a nagyvállalkozó Trump sokkal inkább vállalatellenes, mint baloldali ellenfele. Ha elnök lesz, akkor elejét veszi annak, hogy az USA cégei külföldre vigyék az amerikai munkahelyeket - ígérte. Az Apple-t rákényszeríti, hogy hazahozza az iPhone gyártását Kínából. Harminc perccel azt követően, hogy beköltözik az ovális irodába, megoldja az USA kereskedelmi gondjait. Ő lesz a legjobb munkahelyteremtő elnök, aki valaha élt a földön.

Elismételte szándékát, hogy kerítést épít a mexikói határon. Megvannak ehhez az alapanyagaink, így gyönyörűen meg tudjuk csinálni ezt a falat. Összességében szokatlanul sokat beszélt a gazdaságról és sok szempontból baloldalibb volt Clintonnál.

Mindezekkel szemben a volt külügyminiszter meglehetősen egyszerű üzenetet fogalmazott meg: Talán furcsán hangzik, de több szeretetre és kedvességre van szükségünk! - fogalmazott.

Ez a harc lesz a végső

A republikánus elit a követező két hétben tesz még egy utolsó erőfeszítést arra, hogy találjon egy jelöltet Trump helyett. Az FT szakírója szerint ez a kísérlet minden bizonnyal kudarcra van ítélve. Az egyetlen jelöltaspiráns, aki valamit fel tud mutatni az ingatlanmágnással szemben, a párt vallásos, radikális szárnyához tartozó Ted Cruz, aki megnyert hármat az eddigi 15 előválasztásból.

A pártelit legalább fele azonban jobban tart tőle, mint Trumptól. Emellett a verseny a következő időszakban a világiasabb lakosságú államokba helyeződik át, amelyekben gyengébbek Cruz esélyei.

Az egyetlen mérsékelt alternatíva Marco Rubio floridai szenátor, ám ő eddig csak egy államban nyert és úgy tűnik, még hazai pályáján, Floridában is veszíteni fog. Reményei gyorsan olvadnak.

A nemek harca

Ha végül formálisan is megkezdődik a Clinton-Trump párharc, az több szálon futó versenyt eredményez majd. A felek meg fognak küzdeni az USA középosztálybeli szavazóinak szívéért és eszéért, ahogy az mindig történni szokott. Ezzel egyidejűleg ez lesz az első olyan meccs, amelyben az egyik jelölt (Trump) azt állítja, hogy fizetett a másiknak (Clintonnak) azért, hogy részt vegyen 2005-ben kötött esküvőjén.

Ez lesz az első olyan választási meccs, amelyben egy nő áll szemben egy férfivel, ám ez nem jelenti azt, hogy a küzdelem kíméletesebb lenne a megszokottnál. (Erre utalt Trump megjegyzése Clinton házasságáról.) A szokásos frontvonalak mellett tehát a 2016-os amerikai elnökválasztás a nemek harca is lesz.