Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai vállalatok 45 százaléka keresi a lehetőségeit annak, hogyan cserélheti le brit beszállítóit a kontinensen működő partnerekre, ha a brexit nyomán kedvezőtlenebbé válik az Egyesült Királyság és az EU közti kereskedelem - írja a Business Insider. A szigetország cégeinek harmada kezdett hasonló keresgélésbe.

Mindez a Chartered Institute of Procurement and Supply CIPS), azaz a beszállítói üzlettel foglalkozó intézet több 2111 fős megkérdezéséből derült ki. A szervezet olyan menedzserektől kért információkat, akik vállalatuknál a beszállítói lánc működtetéséért felelnek.

Nem várják meg a végét

A felmérésből kiderült az is, hogy a brit cégek majdnem kétharmada arra számít, hogy a kilépés nyomán meggyengülő font miatt többet kell majd fizetnie beszállítóinak. A vállalatok 29 százaléka arra készül, hogy emiatt újratárgyalja szerződéseit.

A válási tárgyalásokon részt vevő diplomaták szinte még el sem döntötték mit is akarnak elérni, ám a beszerzési láncokért felelős menedzserek már szügyig merültek a brexittel kapcsolatos előkészületekben - értékei adataikat Gerry Walsh, a CIPS vezérigazgatója. Mind a szigetország, mint a kontinens cégei készek lesznek beszerzési forrásaik átszervezésére 2019-re a tárgyalások lezárásának idejére. Nem várják meg a végeredményt.

Már folyik a brexit

A font és az euró átváltási árfolyamának hullámzása vagy esetleg új vámtarifák bevezetése drámaian megváltoztathatja a brit vállalatok üzleti környezetét. Erre fel kell készülniük. Ez az egyik oka annak az Egyesült Királyság és Európa szétválasztása a formális tárgyalások megkezdése előtt máris jelentősen előrehaladt - teszi hozzá.

London és Brüsszel barátságtalan hangon üzenget egymásnak és még abban sem tudtak közös nevezetőre jutni, hogy milyen státust kapjanak az egymás területén élő állampolgáraik. A százmilliárd eurós lelépési pénz körül - amelyet korábbi vállalásai alapján követelhet az EU az Egyesült Királyságtól - késhegyig menő vita várható.

Balos program

Ami a Munkáspártot illeti legalább az állampolgárság kérdéseben tiszta vizet öntött a pohárba. A párt közel 130 oldalas választási programjában, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra, az szerepel, hogy ha kormányra kerülnének, akkor azonnal garantálnák a 86 milliós Nagy-Britanniában élő hárommillió uniós állampolgár jogait.

A program emellett kőkemény adóemeléseket tartalmaz. Megemelik azok jövedelemadóját, akik évente több mint 80 ezer fontot (közel 30 millió forintot) keresnek, illetve rápakolnak egy további emelést az évi 123 ezret keresők jövedelmére. Harmadával növelnék a vállalati nyereségadót és új közterhet vetnének ki azokra a cégekre, amelyek magas béreket fizetnek vezetőiknek.

Bejöhet

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt elnöke és egyben miniszterelnök-jelöltje úgy véli, hogy összesen 48,5 milliárd fontot szedhetnek be a jómódúakra és a cégekre kivetett adókból, amelyet az egészségügyre, az oktatásra és infrastrukturális beruházásokra költhetnek. A párt emellett létre akar hozni egy nemzeti befektetési bankot, amely összesen 250 milliárd fontot hitelezhetne a következő évtizedben.

A Munkáspárt a közvélemény-kutatások szerit története legnagyobb veresége felé halad a június 8-asi előrehozott választások előtt. Lemaradása több mint 20 százalék a torykkal szemben, ám miután a múlt héten kiszivárogtak a választási program egyes elemeit, kicsit javult a helyzetük. Ha a szavazatok 30 százalékánál többet gyűjtenek be a voksoláson, akkor Corbyn elmondhatja, hogy vele előbbre jutottak, mint elődjével, Ed Milibanddal a 2015-ös választáson.