Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trumpot az USA jövendő elnökét olyan kedvező színben tünteti fel az orosz média, amilyennel rajta kívül csak Vlagyimir Putyin orosz államfőnek kedveskedik. Az egyik legnépszerűbb propagandista a napokban nevezte szavahihetőnek az ingatlanmágnásból lett politikust.

Ugyanakkor a Kreml magasabb köreiben elmúlóban van az az eufória, amely Trump megválasztását követte - írja a Bloomberg vezető orosz tisztviselőkre hivatkozva. Korábban örültek neki, hogy Putyin csodálója kerülhet a Fehér Házba, ám most kétlik, hogy számottevő enyhülést hozhat a washingtoni hatalomváltás.

Kellemetlen ügyek

Számottevő hatással voltak az amerikai közéletre azok a vádak, amelyek szerint az orosz titkosszolgálat Putyin tudtával beavatkozott az amerikai választási kampányba Trump hatalomra segítése érdekében, illetve hogy megint csak az orosz szolgálatok lejárató dossziét állítottak össze a leendő elnökről.

Ez hozzájárult ahhoz, hogy kétpárti támogatást kapjon a kongresszusban az Oroszország elleni újabb szankciókat kezdeményező törvényjavaslat. A botránysorozat minden bizonnyal hatott az új adminisztráció kiszemelt tagjaira is, akik kongresszusi meghallgatásaikon a Moszkva várakozásainál keményebb hangnemben beszéltek Oroszországról.

Nem hiányzott

Putyin azon dolgozott az elmúlt 16 évben, amióta hatalmon van, hogy helyreállítsa országa szuperhatalmi státusát. Bár az elmúlt időszakban sikerült Oroszországra vonnia az amerikai elit figyelmét, ám az elmúlt hetek ügyei felerősítették az orosz elnök bírálóinak hangját - mondja Alekszej Csesznyakov, a kormánypárt tanácsadója.

Láthatóan megváltoztak az orosz vezetés várakozásai - teszi hozzá. A Kremlben ma már úgy gondolják, hogy nem lesz könnyű a két ország viszonyának javítsa és ha újabb botrányok jönnek, az csak tovább fogja nehezíteni a helyzetet.

Mit is mondott?

Bonyolítják a dolgot Trump ellenmondó megjegyzései, amelyek közül néhány aggasztja az oroszokat. A múlt hónapban arról beszélt, hogy jelentősen meg kell erősíteni az amerikai hadsereg nukleáris erőit, amivel egy új fegyverkezési verseny lehetőségét vetette fel. A héten viszont az atomfegyverek jelentős csökkentéséről beszélt, ami előtt egy Putyinnal kötött megállapodás nyithatna utat.

Nem jó előjel az sem, hogy az alakulófélben lévő adminisztráció elhárított egy orosz gesztust. A hivatalban lévő Barack Obamát megkerülve Trump csapatát keresték meg azzal az ajánlattal, hogy az USA küldöttsége vegyen részt Szíriával kapcsolatos béketárgyalásokon Kazahsztánban, ám nem kaptak pozitív választ.

Hangulatváltozás

A hangulatváltozást jelzi, hogy a keményvonalasnak tartott Nyikolaj Patrjusev, Putyin régi szövetségese, a biztonsági tanács vezetője igyekezett hűteni a várakozásokat. A jelenlegi helyzetben nem beszélhetünk radikális változásokról az orosz-amerikai viszonyban - utalt nemrégiben Obama döntésére, miszerint válaszul a választás manipulálására kiutasítottak 35 orosz diplomatát az USA-ból.

A precíz állam ellenőrzés alatt tartott média hangneme is módosult. A Trumppal kapcsolatos tudósításokban megjelent a "ne legyenek illúzióink" fordulat.

Egy próbálkozás

És nem csupán kormánykörökben érzékelhető a változás, hanem a szakértőknél is. Valerij Szolovej politológus, a moszkvai nemzetközi kapcsolatos intézményének vezetője úgy véli, hogy a washingtoni oroszellenes hangulatban Trump legfeljebb egy kísérletet tesz a kapcsolatok javítására.

Egyetért vele Anderj Kortunov, a kormány mellett működő nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó intézet igazgatója. Szerinte az új adminisztráció tagjainak meghallgatása világosan jelezte a viszonyok keményebbé válását. Mind a külügyminiszter-jelölt, mind a hadügyminiszter-jelölt arról beszélt, hogy Oroszország veszélyezteti az amerikai érdekeket. Más szóval igyekeztek megfelelni a törvényhozók keményvonalas hangulatának.

Rossz vége lehet

Az orosz vezetés egyértelműen jobbnak tartotta Trump megválasztását, mint Hillary Clintonét - fejtegeti Dmitry Simes washingtoni kutató. Mostanra azonban aggódóvá váltak. Az új elnök nagyon lobbanékony és személyes ügyként kezeli a dolgokat, ezért a szép remények helyét csúnya tapasztalatok vehetik át.