A Bloomberg felmérést készített a befektetők között arról, hogy kik a legjobb válságkezelők a világon és Ben Bernanke, a Fed elnöke került ki győztesen a versenyből - írja a Bloomberg.

A megkérdezettek 61 százaléka szerint a világgazdaság jelenlegi helyzete stabil és majdnem 75 százalékuknak van kedvező véleménye az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény vezetőjéről.

A vélemények megerősíthetik Bernanke pozícióját a kongresszussal szemben, ahol rendszeresen érik kritikák, miszerint a Fed túllépett jogkörén és túlzott mértékben segít a pénzügyi intézményeken, továbbá az eredmény azt sugallja, hogy az elnök januárban lejáró mandátumát újabb négy évre meghosszabíthatják.

Az Fed elnökét jócskán lemaradva követi Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke, aki 54 százalékot kapott. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Bank of England vezére, Mervyn King léphet fel 50 százalékkal, míg a negyedik helyet a kínai központi bank elnöke, Zhou Xiaochuan foglalja el, 42 százalékos eredménnyel.

Timothy Geithner, amerikai pénzügyminiszter világszerte a válaszadók 57 százalékának szimpátiáját nyerte el - érdekes módón, amíg az amerikai befektetők 52 százaléka negatívan látja a minsizer tevékenységét, addig ez Európában csak 32 százalék, Ázsiában 24 százalék.