Nem egészen egy héttel ezelőttig nem sok ember hallott Orbán Viktorról. Ami azt illeti kevesen lettek volna, akik meg tudták volna mutatni a térképen a tízmilliós Magyarországot, amelynek ő a miniszterelnöke. Ma már azonban, számos szégyenletes jelenet és állásfoglalás után, amelyek sokkolták a civilizált világot, mindenki tudja ki az az Orbán és hol van Magyarország - tudósít az Abu-Dzabiban működő thenational.ae hírportál.

Mindenki láthatja, hogy a kormányfő és országa az intolerancia és az előítéletek hazája, amely földrajzilag az Európai Unió délkeleti határán található, lelkileg azonban bennragadt a 16. század (a török uralom időszakának) mocsarában.

Az EU-ba 2004-ben belépett ország a szíriai menekültek főútvonalára került, ám messze nem követi Európa útját, amely megértéssel és az emberi méltóság tiszteletben tartásával kezeli őket. Ehelyett csak a több tízezer kétségbeesett ember, aki megjelent a határainál, megvetésben részesül ebben az országban - fogalmaz az arab portál cikke.

Hangolható hangulat

Az írás szerzője ezután felidézi a világsajtót bejárt két különösen kínos jelenetet. Az egyik a vasúti sínek közt fekvő család képe: apa, anya, az utóbbi kezében az apró gyermekkel. A másik az operatőr hölgy ámokfutása, menekültrugdosása egyik kollégája kamerája előtt.

A cikk nem felejti el megemlíteni a borotvaéles pengékkel ellátott szögesdrótkerítést sem - ami minden külföldi lap tudósításában szerepel -, jelezve, hogy a menekültek úti célja nem Magyarország, hanem Nyugat-Európa.

De ezzel nincs vége az ismertetőnek, amely rámutat arra, hogy nem csak a bevándorlók ellen lehet hangolni a közvéleményt, hanem egy nemzet ellen is, amelynek kormánya nem bánik kesztyűs kézzel a menekültekkel és közhangulata nagyobb részben érzéketlen velük szemben.

Éppen azon a napon

A cikk szembe állítja a hároméves Aylan vízbe fulladásának esetét Orbán Viktor egyik kijelentésével. Azon a napon, amikor a kisgyerek meghalt, Orbán egy sajtókonferencián arról beszélt, hogy kormánya nem akar nagy muszlim közösséget látni Magyarországon, mert tart ennek következményeitől. Az 52 éves, ötgyerekes családapából hiányzik a könyörületesség Alyan és a többi több ezer gyermek iránt, akiket geopolitikai cunami kilökött születési helyéről - írja az abu-dzabi portál cikke.

A szerző szerint a következmények elkerülésével Orbán Magyarország 150 éves török megszállására utalt. A mohácsi vereség súlyos sebet ejtett a magyarok nemzeti büszkeségén, amely még ma is éget, ám Orbán mégis egy 500 évvel ezelőtti eseményt, az ottomán birodalom hadigépezetének támadását hasonlítja egy csoport kétségbeesett férfi, nő és gyerek vándorlásához, akik menedéket keresnek Magyarországon.

Rossz imázs

A cikk ezután pontos életrajzot ad Orbán Viktorról, külön értékelve politikai karrierjét és futballszenvedélyét. Végül szembe állítja az éppen 26 évvel ezelőtt történt határnyitást, amikor Magyarország 20 ezer keletnémetet engedett át a határain nyugat felé, akiket több tízezer további menekülő, majd a berlini fal leomlása követett.

Éles ellentétben van ez az embertelenség mai képeivel, amelyek szégyent hoznak Magyarországra. Kínos helyzetbe hozzák Európát és sokkolják a civilizált világot - véli az abu-dzabi hírportál szerzője.