A katolikus fiatalok lengyelországi világtalálkozójára érkező zarándokok egyharmada hivatalosan is regisztrálta részvételét, amivel vásárolt egy úgynevezett zarándokcsomagot. Ennek értéke az áraktól és a találkozón töltött napoktól függően 150-690 zloty.  A pakk megváltása biztosítja a belépés elsőbbségét az ünnepségekre, továbbá fedezi a szállás, a helyi közlekedés, a biztosítás és az étkeztetés költségeit - derül ki a Gazeta Wyborcza összefoglalójából.

Az utóbbira talonokat kapnak a résztvevők, 10, 15, 20 zlotys értékben, amelyeket az SDM-et szervező érsekség által kijelölt éttermekben használhatnak fel. Az esemény idején Krakkóban nyolc étkezési zónát alakítanak ki, és a talonokat összesen 50 helyen lehet beváltani. Természetesen a zarándokok "normális" éttermekben is ehetnek - a szervezők további 250 vendéglővel írtak alá már szerződést.

Az SDM szóvivője szerint kétszer ennyire is szükség lenne, hogy az emberek hosszú sorban állás nélkül ebédelhessenek.

Jó a Pepsi ügyfeleinek

Ugyanakkor nem minden étterem-tulajdonos akar részt venni az eseménysorozatban, mert a szerződés aláírásához a Krakkói Érsekségnek 1000 zlotyt plusz áfát kellene fizetniük, kivéve, ha a Pepsivel van szerződésük. Az italgyártó ugyanis az SDM stratégiai partnere, így üzletfelei 40 százalékos kedvezmény kapnak.

Aki szerződik az egyházzal, az az ifjúsági napok befejezésétől számított két héten belül számíthat a talonok beváltásáért járó összegre. Azon helyek listáját, ahol étkezni lehet talonért, kiteszik a Világ Ifjúsági Napok internetes oldalára.

Az egyháztól származó információk szerint a szervezés 50 millió euróba (15,5 milliárd forint, egy budapesti stadion ára) került. Ebben egy rendezvényközpont, továbbá öt központi esemény és 300 katekézis megrendezése szerepel, 34 nyelven. A fellépő művészeknek ugyan nem kell fizetni, de a színpad, a világítás, a hangosítás és a védelem biztosítása pénzbe kerül.

Lengyelországba már több ezer zarándok megérkezett a napokban, szerdán Ferenc pápa is felkeresi a találkozót