Ki mentse meg az olasz bankokat?

Matteo Renzi olasz miniszterelnök az ECB stressztesztje kapcsán egy vasárnap megjelent lapinterjúban kizárta a problémás bankok adófizetői pénzből való megmentésének a lehetőségét.
MTI, 2016. július 31. vasárnap, 16:49
Fotó: Reuters

Nem engedhető meg, hogy a polgárok fizessék meg a múltban elkövetett politikai hibák árát - fogalmazott a miniszterelnök az olasz La Repubblica lap vasárnapi számában megjelent interjúban. Szavai szerint a hibákért fizetnie annak kell, aki elkövette, nem a közösségnek.

Az európai pénzügyi stresszteszten az összes közül leggyengébben szereplő Monte dei Paschi di Siena (MPS) bank röviddel a teszteredmény publikálása előtt hozta nyilvánosságra szanálási tervét, amely egyebek között tőkeemelést és rossz hitelei állománya nagy részének az értékesítését irányozza elő. A megoldás egyszer és mindenkorra megoldja a rossz hitelek problémáját - méltatta Renzi a bankmentő javaslatot. "A tőkeemelést pedig így már a múlt problémáitól teljesen megszabadított banknál lehet végrehajtani".

Azokat a számlatulajdonosokat és a betéteseket is meg kell védeni, akiknek az uniós szabályok szerinti bankmentés esetén fizetniük kellene. Tudniuk kell, hogy Olaszországnak olyan kormánya van, amelyik törődik velük - mondta Renzi.

HOZZÁSZÓLÁSOK