Ki nem találná, hogy ki kaszálhat nagyot az ukrán válságon

Szabályos menekülővalutává vált a dél-afrikai rand a feltörekvő piacokon az ukrán válság hatására. Miközben Kelet-Közép-Európát kerülnék a befektetőt, a messze lévő ország jó célpontot kínál nekik.
Napi.hu, 2014. március 20. csütörtök, 19:33
Fotó: Reuters

Szokatlan szerepet osztott ki az ukrán válság az amúgy nem a világ legacélosabb valutái közé tartozó dél-afrikai randra: menekülő valutává vált a kelet-európai helyzet további eldurvulásától tartó befektetők számára. Sose gondoltam volna, hogy ilyet mondok, de Dél-Afrika az új biztonságos menedék a feltörekvő országok összehasonlításában - idézte a Bloomberg Benoit Anne-t, a Société Generale feltörekvő piacokkal foglalkozó részlegének vezetőjét.

Ez nem jelenti azt, hogy a rand nagy erősödésére számítanék, de a gyengülésére se fogadnék - tette hozzá a szakértő. A dél-afrikai deviza öt százalékkal erősödött a dollárral szemben február eleje, azaz Viktor Janukovics ukrán államfő bukása óta, miközben a rubel 2,1 százalékkal gyengült. Ez a legjobb teljesítmény a Bloomberg tíz európai, közel-keleti és afrikai feltörekvő piaci deviza árfolyamát összehasonlító összesítésében.

Az ország hazai devizában kibocsátott ötéves kötvényeinek hitelbiztosítási felára (cds) 31 bázisponttal, 203 bázispontra esett, miközben Oroszország esetén ugyanez a mutató 80 bázisponttal, 269 bázispontra nőtt. A 2026-ban lejáró dél-afrikai kötvények hozama 34 bázisponttal esett.

Nincs gáz

Az okok igazából nyilvánvalóak. Dél-Afrika nem importál földgázt Oroszországból, kivitele pedig mindössze a GDP 0,2 százaléka - derül ki a Société Generale adataiból. Az utóbbi a legalacsonyabb arány a feltörekvő országok összehasonlításában. Törökország orosz exportja a GDP 1,1 százaléka, Lengyelország esetén három, Magyarországnál 4,3 százalék ez az arány.

A rand erősödése emellett azzal is összefügg, hogy az elmúlt időszakban javult az afrikai ország folyó fizetési mérlege. A hiány 6,4 százalékról 5,1 százalékra zsugorodott, igaz, a platinabányákban kibontakozott sztrájk ronthatja az első negyedéves adatot. Az ország a kettős deficit - a folyó fizetési mérleg és a költségvetés hiánya - miatt sérülékeny, bármilyen kedvezőtlen külső hatásra érzékenyen reagálhat.

Ugyanakkor az a körülmény, hogy a befektetők további kamatemelést várnak a januári 50 bázispontos növelés után - ezzel ment fel 5,5 százalékra az alapkamat - hátszelet adhat a randnak - véli Nocilas Spiro, a nevét viselő befektetési cég vezetője. A határidős kötések ezt látszanak igazolni, ugyanis ezek alapján a befektetők további 1,66 százalékos emelést várnak a következő 12 hónapban - derül ki a Bloomberg adataiból.

HOZZÁSZÓLÁSOK