Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországban 2019 első felében megugrott a szeszes italok, főként a vodka értékesítése 2018 első feléhez képest - idézte a Nielsen Polska adatait a gazeta.pl.

A lengyelek több mint 143 millió liter tömény alkoholt fogyasztottak el 2019 januárja és júniusa között, amelyre 7,3 milliárd zlotyt (528 milliárd forint) adtak ki. Ez 8,89 százalékkal több, mint 2018 hasonló időszakában.

Szakemberek szerint ennek nem kis részben az az oka, hogy a kormány az októberi választások előtt szociális osztogatásba kezdett, például bővítette az 500 plusz néven futó programot, így már az első gyerek után is kapnak a családok havi 500 zloty (37 ezer forint) kiegészítő családi pótlékot. Várakozások szerint az alkoholfogyasztás magas szintje stabilizálódhat.

Érdemes megjegyezni, hogy a sörgyártók szakmai szervezete már július elején figyelmeztetett arra, hogy az alkoholfogyasztás elmúlt években tapasztalt trendje, amelyben visszaszorultak az égetett szeszes italok, megfordulhat, és a lengyelek visszatérhetnek kedvenc italukhoz, a vodkához.