Ki nem találná, kik lettek Írország legnagyobb kisebbsége

A lengyel kormány azt szeretné, ha az ír iskolákban bevezetnék a lengyel nyelv oktatását. A két ír államban rengeteg lengyel él, a szintén ott dolgozó magyarok tapasztalata szerint például Belfast egy részén kis Lengyelország működik.
Barabás Júlia, 2016. december 4. vasárnap, 20:15
Fotó: Reuters

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter írországi látogatásának sajátos hátteret ad, hogy az elmúlt évek bevándorlása nyomán a zöld sziget legnagyobb kisebbségét az ott élő lengyelek alkotják - írta a Gazeta.pl. Ennek szellemében elsősorban olyan ügyeket akart napirendre venni tárgyalásai során, amelyek honfitársait érintik.

Ezek egyike a lengyel nyelv és kultúra képviselte az ír iskolákban. A varsói kormány álláspontja szerint az Írországban élő lengyelek megérdemlik, hogy a gyermekeiket anyanyelvükön nevelhessék, lengyelül taníttathassák. A miniszter ennek szellemében tárgyalt például az ír oktatási tárca vezetőjével a lengyel nyelv oktatásának bevezetéséről.

Kis Lengyelország

A ír sziget mindkét részén érezhető a lengyelek jelenléte. Van olyan kint élő magyar, aki egy lengyel közösségbe költözött be. A környékükön alig hallani angol szót, a boltok a Lengyelországban megszokott árukat kínálják, amelyek persze sokkal olcsóbban kínálják áruikat, mint a helyi áruházak a brit termékeket. A lengyel sajtótermékek is megvásárolhatók.

A miniszter diszkréten hallgatott arról, hogy ki állná lengyeloktatás bevezetésének költségeit. A Gazeta szakírói szerint "állati jó buli lenne", ha az ír adófizetők is egyetértenének azzal, hogy az ő pénzükből kell kifizetni a változtatás költségeit. Ami a varsói vezetést illeti: azzal igyekeznek segíteni az ottani lengyeleknek, hogy bővítik az írországi konzulátusok kapacitását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2016.12.05 11:52

"A miniszter diszkréten hallgatott arról, hogy ki állná lengyeloktatás bevezetésének költségeit."

Es ez itt a lenyeg. Azert a pofatlansagnak is vannak hatarai.

A nyugati orszagoknak jol jonnek a bevandorlok. Aki pedig ugy dont, hogy hazajat elhagyva egy masik orszagban akar elni, az szepen alkalmazkodjon az adott orszaghoz. Senki nem varja el, hogy azonnal felejtse el az anyanyelvet, sehol senkivel ne hasznalja, ne egyen "hazai" eteleket, mondjon le a hagyomanyairol... viszont megvan ezeknek a helye.
Aki pedig annyira aggodik, hogy a kolykei az adott orszag nyelven kell hogy tanuljanak, az huzzon haza az egesz pereputtyaval egyutt. Egyre pofatlanabbak ezek a lengyelek, remelem az Irek nem engednek es mas sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

reszeloaladar, 2016.12.05 11:33

Na most akkor rossz lesz mégis a bevándorlás?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html