BUX
39839

Ki nem találná, kik lettek Írország legnagyobb kisebbsége

A lengyel kormány azt szeretné, ha az ír iskolákban bevezetnék a lengyel nyelv oktatását. A két ír államban rengeteg lengyel él, a szintén ott dolgozó magyarok tapasztalata szerint például Belfast egy részén kis Lengyelország működik.

Barabás Júlia, 2016. december 4. vasárnap, 20:15

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter írországi látogatásának sajátos hátteret ad, hogy az elmúlt évek bevándorlása nyomán a zöld sziget legnagyobb kisebbségét az ott élő lengyelek alkotják - írta a Gazeta.pl. Ennek szellemében elsősorban olyan ügyeket akart napirendre venni tárgyalásai során, amelyek honfitársait érintik.

Ezek egyike a lengyel nyelv és kultúra képviselte az ír iskolákban. A varsói kormány álláspontja szerint az Írországban élő lengyelek megérdemlik, hogy a gyermekeiket anyanyelvükön nevelhessék, lengyelül taníttathassák. A miniszter ennek szellemében tárgyalt például az ír oktatási tárca vezetőjével a lengyel nyelv oktatásának bevezetéséről.

Kis Lengyelország

A ír sziget mindkét részén érezhető a lengyelek jelenléte. Van olyan kint élő magyar, aki egy lengyel közösségbe költözött be. A környékükön alig hallani angol szót, a boltok a Lengyelországban megszokott árukat kínálják, amelyek persze sokkal olcsóbban kínálják áruikat, mint a helyi áruházak a brit termékeket. A lengyel sajtótermékek is megvásárolhatók.

A miniszter diszkréten hallgatott arról, hogy ki állná lengyeloktatás bevezetésének költségeit. A Gazeta szakírói szerint "állati jó buli lenne", ha az ír adófizetők is egyetértenének azzal, hogy az ő pénzükből kell kifizetni a változtatás költségeit. Ami a varsói vezetést illeti: azzal igyekeznek segíteni az ottani lengyeleknek, hogy bővítik az írországi konzulátusok kapacitását.