Az év első három hónapjában Romániában 6,5 százalékkal drágultak a lakások, és továbbra is Kolozsváron a legmagasabbak az ingatlanárak az országban - derül ki az imobiliare.ro statisztikájából. A portál adatai szerint, amelyeket a bukaresti maszol.ro cikke ismertetett, országos szinten egy lakás négyzetméteréért átlagban 1013 eurót kell fizetni, vagyis 62 euróval többet mint a múlt év utolsó hónapjában. Az új lakótelepi lakások ára emelkedik a legdrasztikusabban, míg a régi lakások ára stagnál.

Kolozsváron a tavalyi év végéhez képest 7,2 százalékkal nőttek az ingatlanárak, így 1197 euró/négyzetméter átlagárral kell számolnia annak, aki lakást szeretne vásárolni a kincses városban. Az országos helyzettel ellentétében Kolozsváron nem az új, hanem a régi építésű lakások ára növekedett nagyobb arányban.

Erdély fővárosa után Bukarestben a legmagasabbak az ingatlanárak, de a fővárosban az év első három hónapjában csak 3,3 százalékos volt a drágulás, jelenleg 1104 euró a négyzetméterenkénti átlagár. A fővárosban az új lakások drágultak számottevően, körülbelül 7 százalékkal. Ám így is egy új építésű tömbházban átlagban 1144 euró/négyzetméter áron lehet lakást venni, tehát olcsóbban, mint Kolozsváron.

A szakemberek az új ingatlanok árának csökkenésére számítottak, hiszen tavalyhoz képest 20 százalékkal növekedett az új lakások száma Bukarestben, de a piac nem az elvárásoknak megfelelően viselkedett - állapítja meg a szakportál.

A lakásárak emelkedésének trendje az ország más nagyvárosaiban is megfigyelhető: Temesváron átlagban 2,1 százalékkal, Iasiban 5,4 százalékkal, Konstancán 3,2 százalékkal, Brassóban közel 5 százalékkal drágultak az ingatlanok az év első három hónapjában.
Tavaly az országban több mint 47 ezer új lakás építését fejezték be, tíz százalékkal többet, mint 2014-ben.