Ki nem találná, miért ölték meg Putyin kritikusát

Zaúr Dadajev, a Nyemcov-gyilkosság első számú gyanúsítottja gyakorlatilag bevallotta, hogy ő szervezte meg az orosz ellenzéki politikus meggyilkolását, és közölte, azért ölték meg, mert többször is negatív kijelentéseket tett a muszlimokra és az iszlám vallásra - jelentette a Roszbalt orosz hírügynökség hétfőn.
MTI, 2015. március 9. hétfő, 20:30
Fotó: MTI/EPA

A Roszbalt rendőrségi forrásokra hivatkozva azt állította, hogy Dadajev - volt csecsen belügyi katona, a Nyemcov-gyilkosság ügyében letartóztatott öt gyanúsított egyike - a kihallgatás során arról beszélt: 2015 januárjában szerzett tudomást arról, hogy "Borisz Nyemcov nem egyszer negatívan nyilatkozott az Oroszországban élő muszlimokról, Mohamed prófétáról és az iszlámról". Minthogy mélyen vallásos ember, ezt nem tűrhette el - mondta Dadajev. A bíróságon, az újságírókhoz fordulva kijelentette, hogy szereti Mohamedet.

Ennek az indítéknak a bebizonyítása nem okoz problémát a nyomozó hatóságnak - vélték a Viktor Cserkeszov orosz (kommunista párti) parlamenti politikus felesége által irányított hírügynökségnél. Mint írták, Borisz Nyemcov (képünkön) 2007-ben az Expert című orosz hetilapnak kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin államfő intézkedései a születések arányának növelésére elsősorban a muzulmánok lakta régiókban "halálos veszélyt jelentenek Oroszország jövőjére". Ezt követően ismert muzulmán vezetők iszlámellenességgel vádolták meg az ellenzéki politikust.

Nyemcov januárban, a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap munkatársainak a legyilkolását követően az Eho Moszkvi rádió internetes oldalán azt írta, hogy "az iszlám a középkorban" él, és "iszlám inkvizíciónak" nevezte a Párizsban elkövetett gyilkosságot.

Iszlamista szélsőségesek január 7-én berontottak a Mohamed-karikatúrákat közlő lap szerkesztőségébe, és ott 12 emberrel végeztek. Az orosz ellenzéki néhány nap múlva Ramzan Kadirov csecsen elnököt ostorozta - mondván, "mindenkinek elege van a fenyegetéseiből", "rég ideje lenne őt börtönbe csukni" -, mert a Kreml emberének számító politikus élesen bírálta Mihail Hodorkovszkij orosz ellenzéki üzletembert és Alekszej Venyegyiktovot, az Eho Moszkvi főszerkesztőjét. Utóbbiak védelmükbe vették a Charlie Hebdo karikaturistáit.

Az ellenzék kételkedik

Az orosz ellenzék kétkedve fogadja, hogy Nyemcov meggyilkolásának hátterében iszlám szál húzódna. Ilja Jasin, a liberális RPR-Parnasz párt társelnöke abszurdnak nevezte ezt a teóriát, amely szerinte azt a célt szolgálja, hogy eltereljék a figyelmet Vlagyimir Putyin elnökről.

Szakértői vizsgálatok szerint a vasárnap letartóztatott Zaúr Dadajev lőhette le Borisz Nyemcovot - közölte az Interfax orosz hírügynökség egy orosz igazságszolgáltatási szerveknél dolgozó, név nélkül nyilatkozó illetékesre hivatkozva. A forrás szerint ezt azonban csak akkor lehet teljes bizonyossággal állítani, ha megtalálják a gyilkossághoz használt fegyvert - tette hozzá.

Az Interfaxnak nyilatkozó forrás azt is elmondta, hogy az igazságszolgáltatási szervek az ellenzéki megölésével gyanúsítottak külföldi kapcsolataira is rábukkantak, ezért a külföldi nyomokat is intenzíven vizsgálják.

Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikust február 27-ről február 28-ra virradó éjjel ölték meg Moszkva központjában, a Kreml lábánál húzódó Bolsoj Moszkvoreckij-hídon, egy nappal az ellenzék által szervezett, de aztán elnapolt nagyszabású hatalomellenes tüntetés előtt. Nyemcov a megölése előtt néhány órával az Eho Moszkvi rádiónak azt mondta, hogy 100 ezer embert várnak a megmozdulásra. "Ez a menet békét teremthet, ez a menet kijózaníthatja a Kremlt, és fokozatosan elérhetjük az átalakulást, a politikai kurzus megváltozását" - mondta.

Az orosz ellenzék megrendelt politikai gyilkosságnak tartja az RPR-Parnasz és a Szolidaritás mozgalom társelnökének, az egykori orosz miniszterelnök-helyettesnek a megölését. A hatalom a belpolitikai helyzet megingatására irányuló kísérletet látta benne.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2015.03.11 01:02

...és az, hogy Moszkvában rengeteg titkos anyag van? Miért ne lenne volt KISZ-titkárokról? Ha valakiket megfigyeltek ebben az országban, akkor őket biztosan!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.03.11 00:49

...ugyanaz, amit a 26 éves magyar sráccal csináltak, aki szervezte volna a következő tüntetést. "Véletlenül" a tehervonat alá sétált. Kezdem már érteni, hogy miért látogat ide egyre gyakrabban a Putyin. Egyébként én mindent elhiszek a Simicska Lajosnak. Miért hazudna?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kopacs, 2015.03.11 00:30

Ez az ok lehet valós és lehet elterelés is. Az iszlám szál felmutatása egy megfelelési okból is származhat, elvégre a nyomozókon nagy nyomás van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2015.03.10 11:15

@unnortodox:
Sot, olyan barbarok voltak, hogy elve elegettek azokat, akik nem alltak be soraikba.
Par evszazaddal elotte felnegyeltek, ha nem vetted fel a vallasukat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unnortodox, 2015.03.09 21:50

....az iszlám 500 évvel el van maradva európától ,...európában is a 16. századtól írtották egymást rendesen a katolikusok-reformátusok ...,és hol volt az első vallásszabadsági törvény a világon ???..na .libsik ???

1567 -ben Erdélyben, Tordán !!! ...200 évvel a felvilágosodás ,és a francia forradalom előtt !!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html