Ki nem találná, mit ünnepelnek ma az oroszok

Ma, azaz vasárnap ünneplik Oroszországban a biztonsági szolgálatok – a kémek és kémelhárítók – napját.
Barabás T. János, 2015. december 20. vasárnap, 12:41
Fotó: Reuters

December 20-án ünneplik Oroszország négy titkosszolgálata dolgozóinak napját, ami egybeesik a külföldi hírszerző szolgálat (SVR) alapításának 95. évfordulójával.

A biztonsági szolgálatok dolgozóinak napját 1995-ben hirdette meg Borisz Jelcin akkori elnök, azóta emlékeznek meg a Feliksz Dzerzsinszkij alapította hírhedt Cseka 1917. december 20-dikai létrehozásáról. Az állambiztonsági szolgálat ősének első feladata a külföldi hírszerzés volt, amely információkat gyűjtött az ellenforradalmi erők és ügynökeik szervezkedéséről. A szövetségi őrszolgálat ősét a Csekán belül 1920-ban hozták létre az állami és pártvezetők védelmére - emlékeztetett a TASZSZ.

Az ünnep alkalmából rendezett gálán Vlagyimir Putyin elnök méltatta a titkosszolgálatok munkáját és új feladatokat jelölt ki számukra, elsősorban a terrorizmus elleni harcban. Mint mondta, idén a biztonsági szolgálatok több mint 30 terrorista akciót akadályoztak meg, és több mint 320 külföldi ügynököt és orosz társaikat lepleztek le.

Alekszandr Bortnyikov, az országos terrorizmusellenes bizottság vezetője egy tanácskozáson elmondta, hogy több mint 2900, szíriai és iraki terrorista kapcsolatokkal rendelkező orosz állampolgárt lepleztek le, és több mint száznak akadályozták meg, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzanak. Ugyanakkor több mint 1000 személyt állítottak bíróság elé, akik fegyveres akciókban vettek részt külföldön. Az Észak-Kaukázusban 36 törzsfőnököt likvidáltak, akik deklarálták, hogy csatlakoznak az Iszlám Államhoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kakambuki, 2015.12.20 14:20

Meg a főnöküket a Cseka egykori alapítóját a vasfélix-et vagyis Felix Dzserzsinszkíjt? Ő egyébként a legelső szovjetorosz titkosszolgálat fejeként egy elszegényedett lengyel kisnemes volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html