A Sigma Dos összesen kilenc párt parlamentbe jutását jelezte előre. A szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésével készített kutatás eredménye azt jelzi, hogy a PP a szavazatok 28,5 százalékát kaphatta meg, ezzel 117-121 képviselői helyet szerezhet a 350 fős spanyol parlamentben, azaz nem tud önállóan kormányt alakítani. A felmérésben több mint 130 ezer embert kérdeztek meg az ország mintegy 1100 szavazóhelyiségénél.

A Sigma Dos szerint a második lehet az Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) baloldali választási pártszövetség 25,6 százalékos támogatottsággal, amely 91-95 mandátumot jelenthet a törvényhozásban.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (POSE) 22 százaléknyi szavazata a harmadik helyet biztosíthatja számára és 81-85 mandátumot jelenthet a felmérés szerint, míg valószínűleg a negyedikként a Ciudadanos jutott a parlamentbe a szavazatok 11,8 százalékával, és így 26-30 képviselői helyet foglalhat el.

Délután 6 óráig a választásra jogosultak 51,2 százaléka adta le szavazatát, 7 százalékkal kevesebben, mint a fél évvel ezelőtti parlamenti választásokon.

Szintén a Néppárt győzelmét jelzi a GAD3 közvélemény-kutató cég telefonos exit poll felmérése, amelyet az ABC című napilap számára készített. Eszerint a PP a szavazatok 30,4 százalékát szerezhette meg, amely 121-124 mandátumra váltható. Őket követheti az Unidos Podemos 24,8 százalékos támogatottsággal, és 87-89 mandátummal. A megkérdezett szavazók válaszai alapján harmadik lehet a PSOE, a szavaztok 21,8 százalékát, és ezzel 84-86 képviselői helyet elnyerve. A választók 13,2 százalékának voksával 29-32 képviselőt juttathat a spanyol törvényhozásba a Ciudadanos, negyedik helyen végezve a pártok között.

A Konzervatív Néppárt lényegében hasonlóan szerepelt mint a fél évvel ezelőtti parlamenti választásokon, amikor a szavaztok 28,72 százalékával 123 képviselője került be a spanyol parlamentbe. Az exit poll eredmények szerint a választások nagy vesztese a szocialista párt lehet, amely történetében először valószínűleg harmadik helyen végzett a választásokon, noha vélhetően ugyanannyi szavazatot szerzett mint decemberben.

A magát szociáldemokratának nevező Podemos (Képesek vagyunk rá) és a kommunista Egyesült Baloldal (IU) választási pártszövetsége, az Unidos Podemos úgy tűnik, megvalósította létrehozásának célját, ezzel a főként 30-as fiatalokból álló párt a spanyol ellenzék első számú politikai formációja lehet.

Az eredmények alapján nem teljesen kizárható, hogy az Unidos Podemos és a PSOE mandátumszáma együtt elérje a parlamenti abszolút többséget, azaz 176 szavazatot. Ehhez az kell, hogy mindketten megszerezzék a Sigma Dos által jelzett legmagasabb mandátumszámot. Vagyis elméletileg elképzelhető, hogy annak ellenére baloldali kormány alakuljon, hogy a PP nyer a választásokon.

Ehhez azonban a pártoknak együtt kellene működniük, de a választásokat most épp azért kellett megismételni, mert ez nem sikerült az elmúlt fél évben. Nem támogatták a PP kormányalakítási szándékát, ahogy a szocialista pártét sem.