Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybankárok úgy vélik, hogy a gazdaság jó irányba tart: az átmenetileg ható lassító tényezők fokozatos eltűnésének köszönhetően a harmadik negyedévben gyorsult a növekedés. A döntéssel nem minden jegybankár értett egyet. Charles Evans, chicagói Fed kormányzó további monetáris lazítást sürgetett.

Az amerikai jegybankárok úgy látják, hogy valamelyest javult a gazdaság helyzete a legutóbbi kamatmeghatározó ülés óta, amit elsősorban a kedvezőtlen hatásokkal járó tényezők fokozatos letűnésével indokoltak. Ezzel együtt a munkaerőpiaci problémák továbbra is súlyosak: a foglalkoztatottság a szükségesnél lassabb bővül, a munkanélküliség pedig nem csökken (hónapok óta 9 százalék felett tartózkodik).


Jó jel viszont, hogy a beruházási és a fogyasztási hajlandóság élénkül, ami különösen fontos egy olyan gazdaság számára, ahol a fogyasztás adja a GDP csaknem kétharmadát. Az energia- és nyersanyagárak csökkenésének köszönhetően enyhült valamelyest az inflációs nyomás, a hosszú távú inflációs várakozások pedig továbbra is stabilak - olvasható a közleményben.