Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szlovéniában a választási kedv évről évre csökken, amit a tavaly tartott elnökválasztás is igazolt, amikor a részvételi arány alig több mint 43 százalékos volt. 1992-ben az elnök- és a parlamenti választásokon még a választásra jogosult állampolgárok 85 százaléka járult az urnákhoz.

Szakértők előrejelzése szerint a mostani választásokon a választópolgárok valamivel több mint 50 százaléka fog voksolni. Négy évvel ezelőtt is közel 51 százalékos volt a részvételi arány - írja az MTI. (Pert vesztett a korrupcióval vádolt volt szlovén miniszterelnök.)

A Vecer és a Dnevnik című napilapok által a héten készített felmérés eredménye szerint jelenleg a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) áll az első helyen 25,5 százalékkal, a másodikon pedig Marjan Sarecnek, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) 13,7 százalékkal. Sarec tavaly függetlenként indult az elnökválasztáson, és a második fordulóban mindössze öt százalékkal kapott kevesebb szavazatot, mint Borut Pahor régi-új elnök. Pártja sokáig a legnépszerűbb párt volt. A harmadik hely a jelenlegi kormánykoalíció baloldali tagjáé, a Szociáldemokrata Párté (SD) lehet mintegy 12,5 százalékkal.

A fotó forrása: Krivec Ales/Pexels.