Ezzel felülírták az elsőfokú bíróság - amely nem járult hozzá a kiadatáshoz, mert szerinte azt politikai nyomásra kezdeményezték - döntését. A kiadáshoz még hozzá kell járulnia az osztrák igazságügyi miniszternek is, aki várhatóan rábólint a dologra.

Firtas több okból is érdekes ember, például egyszerre áll közel Donald Trump és Vlagyimir Putyin köreihez. Az Obama-féle amerikai igazságügyi tárca akkor kezdte - egy indiai titánüzlethez kapcsolódó vesztegetés miatt -, amikor az ukrán forradalom elkergette Viktor Janukovicsot - írta a portál.

Firtas már a kétezres évek óta közös céget vitt a Gazprommal, Timosenko idején, 2009-2010 között kirakták a gázüzletből, de az oroszbarát Janukovics visszahozta (amíg 2013-ban meg nem bukott).

A Bloomberg a múlt héten egy olyan spekulációról írt, miszerint nem elképzelhetetlen, hogy Putyin és Trump Firtasban fogják megtalálni a megoldást az ukrán válságra.

Firtas egykor volt a magyar gázüzletben, az Emfesz Kft. nevű cége, amelyből több tíz milliárd forintot sikkasztottak el. A korábbi hírek szerint az Emfesz 2012 márciusában, a felszámolás elindulásával tevékenységet záró mérleget készített, e szerint a saját tőkéje negatív volt, mínusz 166 milliárd forint, 2011-ben a cég vesztesége meghaladta a 223 milliárd forintot.

A NAV 2016 végi listája szerint Volkova Ekaterina Jurjevna neve is szerepel a legnagyobb az adótartozók között. Ő az Index 2013 decemberi cikke szerint Góczi István egykori Emfesz-ügyvezető felesége (Góczi Katerina divattervező). A NAV vele szemben 121 milliós adótartozást és 111 millió forintnyi jogkövetkezményt állapított meg.