Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A The Wall Street Journal című lap értesülései szerint az amerikai kormányzat kereskedelmi lépésekre készül Kínával szemben. A politikai-üzleti napilap értesülései szerint az amerikai kormányzat arra szeretné rászorítani Pekinget, hogy tegyen érdemleges lépéseket a szellemi tulajdon eltulajdonítása ellen és könnyítse meg amerikai vállalatok bejutását a piacaira - írta az MTI.

A Trump-adminisztráció azt fontolgatja, hogy egy kevéssé alkalmazott amerikai kereskedelmi törvényt igénybe véve a jövőben nyomozást indíthasson annak kivizsgálására, vajon Kínának a szellemi tulajdon védelmére irányuló politikája "tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak" minősül-e. A törvény alkalmazása a The Wall Street Journal szerint megnyithatja az utat kínai exportőrök ellen foganatosítandó szankciók és fejlett amerikai technológiák kínai cégekhez vagy amerikai-kínai vegyesvállalatokhoz történő transzferjének szigorítása előtt is.

Kína kereskedelmi gyakorlata és húzódozása piacainak nagyobb megnyitásától az elmúlt években felbosszantotta az amerikai vállalatokat, amelyek keményebb kereskedelempolitikát követelnek Kínával szemben. A lap értesülései szerint sok amerikai vállalatvezető már panaszt tett a Trump-kormányzatnál, hogy nem lép fel eléggé határozottan bizonyos területeken, így például a szellemi tulajdon védelme érdekében sem.

Az elégedetlenség a kínai gazdasági expanzióval párhuzamosan erősödött, kivált amióta Peking az informatikai és szoftverszektorban erősebb versenytárssá vált a nemzetközi színtéren.

A Fehér Ház most két lehetőség között őrlődik: vagy a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) tesz panaszt, vagy maga hoz büntető intézkedéseket a WTO engedélye nélkül. A lap értesülései szerint az elnök tanácsadói inkább az egyoldalú intézkedések hívei.

A Fehér Ház a lap kérésére nem kívánta kommentálni az információkat - írta az MTI.