A Kreml agytrösztjei kiagyalták, hogyan szerezzék meg az Oroszországgal szembeni szankciók ellenére a Krím áramellátásának újjászervezéséhez szükség gőzturbinának - írta a lengyel Rzeczpospolita orosz sajtóértesülésekre hivatkozva.

A Krím új birtokosai két új erőművet építenek a félszigeten, mivel az az energiahíd, amellyel most ellátják Oroszországból a területet, nem képes teljesen helyettesíteni a korábbi ukrán forrást. A Krímnek 920,3 megawattnyi áramtermelő kapacitásra lenne szüksége (ez nagyjából a paksi atomerőmű kapacitásának fele), illetve csúcsidőben 1,43 gigawattra.

Ezért Moszkva úgy döntött, hogy két másik erőmű építésébe kezdenek Sztavropolban és Szevasztopolban. Ezek egyenként 470 megawattosak lesznek. Ezekhez kellene a két Siemens-turbina, ám a német cég nem szállíthatja le ezeket, mert ezzel megsértené az embargót.

A turbinák költsége 71 milliárd rubel (1,23 milliárd dollár), a megrendelő az állami Rosztech fegyverkonszernhez tartozó Technopromexport. A gépeket vagy a szentpétervári Szilavije Masini konszerntől veszik meg - amelynek van licence a Siemens-berendezések gyártására-, vagy az iráni MARNA gyártól. Az utóbbi szintén német technológiával termel. Az utóbbi változat a valószínűbb, mert Oroszországban nem építenek olyan erős turbinákat, mit amilyenekre a Krímben szükség van.