Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Felkorbácsolta az indulatokat Szerbiában a katalóniai függetlenségi népszavazás, főleg azt követően, hogy az Európai Bizottság sajtófelelőse kifejtette: a bizottság álláspontja szerint nem lehet párhuzamot vonni Katalónia és Koszovó között - írja a Magyar Szó. A szerb politikai elitben nem kevesen tartanak a Vajdaság állítólagos függetlenségi törekvéseitől is.

A bizottság szóvivőjének megszólalása után Aleksandar Vucic köztársasági elnök összehívta az államvezetési és biztonsági szerveztek rendkívüli ülését. Ezt követően bejelentették, hogy a szerb köztársasági elnök és a kormány írásos formában követel válaszokat az Európai Bizottságtól azon álláspontjával kapcsolatban, hogy Koszovó és Katalónia között nem lehet párhuzamot vonni - jelentette be a találkozó után Ana Brnabic miniszterelnök.

Kettős mérce?

Az EB álláspontja alapján úgy tűnik, mintha több nemzetközi jog létezne. Egy, amely az EU-ra és tagállamaira vonatkozik, és egy másik, amelyet a nem uniós országok vonatkozásában alkalmaznak. A kormányfő néhány nap múlva Brüsszelbe utazik, akkor kézbesíti az uniós illetékeseknek a szerb államvezetés levelét.

Az államfő a nap folyamán kétszínűséggel vádolta az Európai Bizottságot, mivel törvénytelennek minősítette a katalóniai népszavazást. Szerbia minden egyes polgára feltehetné a kérdést az Európai Uniónak, vajon miért törvénytelen a katalóniai népszavazás, miközben Koszovó esetében a tartomány referendum nélkül történő elszakadását Szerbiától törvényesnek minősítették - fejtegette.

Vajdasági politikus Katalóniában

Nenad Canak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (VSZL) elnöke Barcelonában követte figyelemmel a történéseket. A politikus nem ért egyet az EB-nek azzal az álláspontjával, hogy a katalóniai népszavazás törvénytelen. A katalóniai polgároknak jogukban áll dönteni saját jövőjükről - tette hozzá. Mint később újságíróknak elmondta: nem hiszi, hogy a Vajdaság autonómiájának kérdése és a katalán probléma között párhuzamot lehet vonni, hiszen az autonómia különböző szintjeiről beszélünk.

Vajdaság autonóm tartomány a Szerb Köztársaságban. Ezt a tényt egyetlen fontos politikai tényező sem szeretné megváltoztatni - fejtegette. A VSZL a vajdasági autonómia lényegének módosítását támogatja, mivel annak jelenlegi formájában, értékelésük szerint, nincs érdemi tartalma.

A Fiatal Vajdaság (Mlada Vojvodina) elnevezésű szervezet felvállalta azokat a falfirkákat, amelyek Vajdaság-szerte megjelentek. Ezeken Vajdaság és Katalónia közé az egyenlőség jelét rajzolták. A szervezet olyan referendum megtartását szorgalmazza, amelyen a polgárok a Vajdaság Szerbián belüli helyzetéről döntenének.

(A nyitókép forrása: Shutterstock)