Kiborultak az autósok Franciaországban

Július elsejétől 90-ről 80 kilolméter (km) per órára csökkentik a maximális sebességhatárt azokon a francia utakon, melyeknél a két haladási irányt nem választja el fizikai korlát. Az intézkedés a közlekedési hálózat nagyjára, mintegy 400 ezer kilométernyi közútra igen - számolt be a Euronews.
Domokos László, 2018. július 1. vasárnap, 17:00
Fotó: Napi.hu

Edouard Philippe kormányfő év elején bejelentett és vasárnap életbe lépett döntése hatalmas tiltakozást váltott ki a francia autósok között, annak ellenére is, hogy nem Franciaország az első, ahol lassabban lehet hajtani.

A miniszterelnök azzal indokolta a szigorítást, hogy míg a szintén 80 km / órás sebességkorlátozást alkalmazó Máltán, Svédországban, Dániában vagy Hollandiában egymillió lakosra számolva évente 25-30 ember hal meg az utakon, addig Franciaországban ez a szám közel a duplája.

Miközben a miniszterelnök azt is bejelentette, hogy átmeneti időszak sincs, azaz a rendőrök rögtön büntetnek, a közvélemény és a politikusok lázadoznak - írta a portál. Volt olyan javaslat, mely a megyékre bízta volna a szigorítás bevezetését, az egyik megye vezetője egyenesen közölte, hogy nem hajlandó kitenni az új táblákat, míg egy újonnan alakult civil szervezet a traffipaxokat kezdte megrongálni.

Edouard Philippe annyit engedett, hogy az intézkedést két év múlva felülvizsgálják. Egy friss felmérés szerint a franciák közel háromnegyede úgy véli, a szigorítás nem csökkenti majd érdemben a halálos balesetek számát.

Fotó forrása: Pixabay.com

HOZZÁSZÓLÁSOK