Kibővítik a szükségállapotot a franciáknál

A francia szenátus is nagy többséggel jóváhagyta szerda este a rendkívüli állapot fél évvel történő meghosszabbításáról szóló törvénytervezetet, amelyet a nemzetgyűlés heves vita után hajnalban fogadott el.
MTI, 2016. július 20. szerda, 22:29
Fotó: MTI/EPA

A 348 fős felsőházban 310-en szavaztak igennel, 26-an pedig nemmel a javaslatra. Az este folyamán egy képviselőkből és szentárokból álló vegyes bizottság ül össze, amely elkészíti a két ház közös verzióját. Erre bal és jobboldali szenátorok szerint is megvan minden esély, ezt követően a rendszabálynak megfelelően a végleges szöveget a csütörtöki plenáris ülésén jóváhagyhatja mindkét ház, s azzal elfogadottnak tekintendő a törvény.

Ha mégsem sikerül konszenzusra jutni a bizottságban, akkor mindkét házban újabb olvasatot tartanak, de a nemzetgyűlés mondhatja ki az utolsó szót csütörtökön vagy pénteken. "Olyan rendkívüli állapotot szeretnénk, amely nem megnyugtatja, hanem megvédi a franciákat" - mondta a jobboldali Bruno Retailleau szenátor a nemzetgyűlésben elfogadott szöveghez képest történt változtatásokról.

Francois Hollande államfő a múlt csütörtöki, legalább 84 halálos áldozatot követelő nizzai terrortámadást követően jelentette be, hogy a november 13-i párizsi merényletek nyomán kihirdetett rendkívüli állapot meghosszabbításáról döntött. A kormányoldal három, az ellenzék viszont hat hónapos hosszabbítást javasolt. A kormány végül jelezte, kész támogatni, hogy a rendkívüli állapot 2017 januárjáig tartson.

Veszélyben a jogállam?

A nemzetgyűlési szavazást követően - amelyen az 577 képviselőből 489-en, köztük valamennyi jobboldali ellenzéki is támogatta a javaslatot - a jobboldali többségű szenátus a kormánypárti tagok támogatásával némileg szigorította a szöveget, és megerősítette a prefektusok jogköreit a házkutatások során, valamint feljogosította őket a radikális imahelyek bezárásnak azonnali elrendelésére.

A rendkívüli állapot meghosszabbításáról kialakult politikai konszenzus ellenére a politikai pártok között jelentős nézetelérés alakult ki a terrorizmus elleni harc eszközeit illetően.
Francois Hollande államfő szerdán az ellenzéknek azt üzente, hogy a terrorizmus megfékezése nem jelentheti a jogállamiság csorbítását. "Akik ezt hirdetik, azok zavart keltenek az emberekben, a félelem és a zavarodottság hangulatát kihasználva" - mondta a köztársasági elnök.

Az eddig négy alkalommal meghosszabbított intézkedés keretében a hatóságoknak különleges jogosítványuk van a biztonság fenntartása érdekében. A rendkívüli állapot meghosszabbítása nem élvez teljes szakmai támogatottságot, az ellenzők szerint nem elég hatékony és sértheti az alapjogokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix, 2016.07.21 08:39

@lomb:
Így igaz, ez már a liberálbolsevik diktatúra.
Pont úgy mint a Star Wars Baljós árnyak c. részében...

Ez a rendkívüli állapot évtizedekig fog tartani...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2016, 2016.07.21 08:26

Walls: "Bármennyire is nehéz ezt kimondanom, de ez a feladatom: újabb terrortámadások lesznek, és még több ártatlan ember fog meghalni. Nem szabad, hogy ez a fenyegetés a mindennapunk részévé váljon, de meg kell tanulnunk együtt élni vele"

Röviden: behívunk ellenőrizetlenül mindenféle migránst -köztük terroristákat-, ezért sokan meg fognak halni, de szokjatok hozzá, ez van..
Ráadásul a kifütyülték ezt a szerencsétlent, amit a francia tv-ben hangszűréssel adtak le. Nesze neked független média.. és még ezek oktatnak minket.. :D :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ezt-neked, 2016.07.20 23:10

@lomb: " Az államhatalom "különleges" - hol is lehetett megtapasztalni ezen eszközök alkalmazását(?) - felhatalmazást kapott. Ím itt a liberálbolsevik nyílt diktatúra kezdete."

Talán meg kellene tanulni olvasni, és értelmezni a leírtakat te sötét jobber!

"A kormányoldal három, az ellenzék viszont hat hónapos hosszabbítást javasolt."
"jobboldali többségű szenátus a kormánypárti tagok támogatásával némileg szigorította a szöveget, és megerősítette a prefektusok jogköreit a házkutatások során"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.07.20 22:48

Lám, lám! A liberálbolsevizmus kivillantotta a tépőfogát. Az "európai megoldás" hangoztatásával, megvalósításával korlátozzák az emberi jogokat. Az államhatalom "különleges" - hol is lehetett megtapasztalni ezen eszközök alkalmazását(?) - felhatalmazást kapott.
Ím itt a liberálbolsevik nyílt diktatúra kezdete.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html