Kicsinyes vita indul Amerikában

Nem kapnak szövetségi segítséget az Egyesült Államok azon tagállamai, amelyek rosszul gazdálkodtak a koronavírus-járvány előtt - jelentette ki Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter.
Rácz Gergő, 2020. április 28. kedd, 18:28
Fotó: Getty Images

A tárcavezető arra a kérdésre válaszolt, hogy a szövetségi kormányzat hogyan kíván segíteni a nehéz helyzetben lévő Illinois államon, amely - a Fox információi szerint - 40 milliárd dolláros szövetségi segítséget kért, s ebből 10 milliárd dollárt a járvány előtt keletkezett gazdasági bajok orvoslására szánna. Illinois kormányzója a demokrata párti J. B. Pritzker milliárdos üzletember - idézi az MTI.

Mnuchin ugyanakkor nem zárta ki, hogy a szintén demokrata párti kormányzók irányította New Jersey és New York államok ne kaphatnának szövetségi segítséget. Ezekben az államokban - fogalmazott a pénzügyminiszter - "nagyon magasak" a járvány miatti kiadások. "Már átutaltunk nekik pénzt, de ez csakis a koronavírussal kapcsolatos kiadások finanszírozását teszi lehetővé, s nem a korábbi költségvetési hiányok pótlását."

Steve Mnuchin állást foglalt amellett is, hogy a republikánus és a demokrata pártiak széleskörű támogatására lenne szükség az egyes tagállamoknak nyújtandó támogatások ügyében. Ezzel összefüggésben utalt arra is, hogy a gazdaságélénkítő csomagok megszavazása előtt sikerült kétpárti egyetértésre jutni.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn több tagállam kormányzójával is egyeztetett telefonon, elsősorban gazdasági kérdésekről, az adott állam gazdaságának újraindításáról. Amerikai sajtóértesülések szerint sürgette az oktatási intézmények újranyitását is.

HOZZÁSZÓLÁSOK