Christine Aschbacher munkaügyi miniszter és Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter keddi közös sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján "többé-kevésbé jól állnak a dolgok szeptember közepén".

Az Arbeitsmarktservice (AMS) nyilvántartása alapján a munkanélküliek száma jelenleg 403,4 ezer, azaz több mint ötszázzal csökkent az egy héttel korábbihoz képest. A regisztrált munkanélküliekből azonban 75 ezer már több mint egy éve keres munkát és 58,5 ezren vesznek részt átképzésen. Részmunkaidős foglalkoztatásban 296,5 ezren vesznek részt, 92 ezerrel kevesebben, mint egy héttel korábban.

A munkanélküliség "a szakértői várakozások ellenére sem" növekedett tovább tavasz óta - emelte ki a munkaügyi miniszer, hozzátéve, hogy "április közepétől 185 ezren álltak ismét munkába". Megjegyezte ugyanakkor, hogy az ősz és a tél szezonális okokból újabb kihívásokat támaszt majd a koronavírus-járvány következményeivel egyébként is megterhelt munkaerőpiacon. "Rendkívüli helyzetben vagyunk a koronavírus által kiváltott világgazdasági válság miatt" - szögezte le.

A legsúlyosabb munkanélküliség a turisztikai ágazatban alakult ki, de a logisztikai, a művészeti és szórakoztatóipari, valamint a szabadidős szolgáltatásokat nyújtó ágazatokban is nagy volt az elbocsátási kényszer. "A városlátogató és kongresszusi turizmus különösen megszenvedte az elmúlt időszakot" - mondta a turisztikai miniszter. Bécsben például 85 százalékkal is csökkent a vendégéjszakák száma, ami "már egzisztenciális fenyegetést jelent".

A turizmusban mintegy 100 ezer munkahelyet mentett meg a részmunkaidős foglalkoztatás a miniszter elmondása szerint. "A részmunkaidős foglalkoztatás támogatása a lehető legjobb és abszolút fontos intézkedésnek bizonyult. További hat hónappal meghosszabbítva átvészelhetjük vele a telet is" - fogalmazott.

A részmunkaidős foglalkoztatást leginkább a feldolgozóiparban veszik igénybe, jelenleg 140 ezren, ami 100 ezres csökkenés a csúcshoz képest. A turisztikai ágazatban jelenleg 28 ezren dolgoznak részmunkaidőben.

Az idei évre a bécsi Wifo gazdaságkutató intézet országos szinten a vendégéjszakák 30 százalékos csökkenését jelzi előre a 2019-eshez képest