Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel utcák nem is olyan sokára elektromos autókkal lesznek tele, legalábbis erről álmodok az ország vezetése - derült ki a gazeta.pl cikkéből. A kormány tervei szerint 2025-ig egymillióra növelik a Lengyelországban közlekedő elektromos autók számát.

Az elképzelést a napokban társadalmi vitára bocsátják. A varsói döntéshozók mögött működő agytröszt úgy véli, hogy az elektromobilitás erősítésével javíthatják az ország energiaforrásainak kihasználtságát és mérsékelhetik a légszennyezést. Hivatalos adatok szerint 2005 és 2014 között 26 százalékkal ugrott meg a közlekedési ágazat károsanyag-kibocsátása.

A terv ambiciózus voltát mutatja, hogy 2015-ben csupán 116 villanyautót adtak el az országban, ami az összes új autó 0,03 százaléka.

Jó lesz ez

A gazdasági tárca szerint a jelentős fejlesztés élénkítheti a növekedést és egyfajta saját utat biztosíthat Lengyelországnak versenytársaival szemben az elektormobilitás terén. A változás segítheti a lengyel vállalatok kreativitásának kibontakozását - a négy nagy hazai energiaszolgáltató a napokban jelentette be, hogy gyárat alapít elektromos meghajtású autók előállítására. A kormány jelentős összeget szán - részben adókedvezmények formájában - a programra.

A traktorok mellett

A nagy ugrásban részt kíván venni a már a szocialista időkből is ismert legendás lengyel traktorgyár, az Ursus is. A cég bemutatta elektromos járművének prototípusát, amelyet a Gazeta Wyborcza szakírója kissé rondának tart. Szerinte az Ursus alkotása "korosnak" látszik, mert a 60-as évek Stal 158 és 258 villanyautóira emlékeztet, amelyet a wolai acélműben állítottak elő.

Az Ursus ezzel a verdával az elektromos mobilitás integrátora akar lenni, hiszen számos beszállítónak is munkát ad munkát a projekttel. A személyautók mellett elektromos meghajtású buszokról is álmodnak. Az autó egyébként 600 kilogramm össztömeg szállítására képes,ami megegyezik tömegével. Végsebessége 140 kilométer/óra, amit 200-ra akarnak emelni.