Kicsit visszaestek a lakásépítések az USA-ban

Csökkent májusban a megkezdett lakóingatlan-építések száma az Egyesült Államokban, de a kiadott építési engedélyeké emelkedett, előrevetítve, hogy a következő hónapokban ismét fellendül a lakásépítés.
MTI, 2016. június 17. péntek, 16:00
Fotó: Reuters

A kereskedelmi minisztérium pénteken közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint májusban éves szintre kivetítve 1,16 millió lakóingatlan építését kezdték el, ez 0,3 százalékkal kevesebb, mint áprilisban. Az adat azonban kedvezőbb a várakozásoknál: elemzők arra számítottak, hogy 1,15 millióra csökken a megkezdett lakóingatlan-építések száma.

A kiadott építési engedélyek száma 0,7 százalékkal, éves szintre vetítve 1,14 millióra emelkedett az áprilisi 1,116 millióról. A lakásépítés az amerikai gazdaság egyik pillére, az első negyedévben 0,6 százalékponttal járult hozzá a GDP növekedéséhez.

Tavaly szárnyalt az amerikai építőipar, több mint negyed százalékponttal járult hozzá a GDP-növekedéshez az év egészében. Mindazonáltal az 1990-es és a 2000-es évekhez képest az új lakások építése még mindig nagyon alacsony szinten áll az ingatlanbuborék szétpukkanásának következményeként.

HOZZÁSZÓLÁSOK