Kiderítették: bővül a felesleges, ártalmas orvosi kezelések listája

Már 135-re nőtt azoknak a vizsgálatoknak és kezeléseknek a száma, amelyek egy amerikai orvoscsoport szerint az esetek túlnyomó többségében feleslegesek, sőt sokszor ártalmasak. Elhagyásuk ráadásul dollármilliókban mérhető megtakarítást hozhat az egészségügyben.
NAPI, 2013. február 21. csütörtök, 14:09
Fotó: Napi.hu

A Válasszunk bölcsen! (Choosing Wisely) mozgalomhoz tartozó orvoscsoport újabb listát jelentett meg azokról a vizsgálatokról és kezelésekről, köztük számos évtizedek óta bevett gyakorlatnak számító eljárásról, amelyek általában haszontalanok, sőt, esetenként ártanak a betegnek. Így már összesen 17 gyógyítási ág 135 beavatkozása szerepel a listán - derül ki a Reuters összefoglalójából.

Az előbbiek között van egyebek mellett a neurológia, a szemészet és a mellkasi sebészet szakterülete, az utóbbiak kiterjednek rutinszerű és műtét előtti laborvizsgálatokra, sőt korai rákkezelésekre is, amelyeket olyan elváltozott sejtek jelenléte alapján indítanak, amelyeket nem rák, hanem csak egy szimpla fertőzés okozott. A Válasszunk bölcsen! kutatásait az American Board of Internal Medicine alap támogatja, célja, hogy meggyőzze az orvosokat a felesleges eljárások elhagyásáról.

A legtöbbet, a legjobbat

Az amerikaiak úgy gondolják, hogy ha az egészségükről van szó, akkor az a jó, ha minél több vizsgálatot végeznek. Nem foglalkoznak azzal, hogy melyiknek van értelme ezek közül és melyiknek nincs. Az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetsége például úgy fogalmaz, hogy "megkérdőjelezhető" a CT-vizsgálat a gyerekek kisebb fejsérülései vagy hasfájásai esetén. Ezek általában nem segítik a diagnózist, viszont növelik a rákbetegség kialakulásának kockázatát. Ha azonban az orvos valami szokatlant lát, akkor irány CT!

A felesleges vizsgálatok szaporodását szolgálja az amerikaiak másik mániája is, nevezetesen, hogy mindig a legújabb kezelést, gyógyszert akarják. Emiatt az orvosok és a páciensek is hajlamosak alkalmazni olyan eljárásokat, amelyek ezt megelőzően nem mentek keresztül rigorózus teszteken. Így sok esetben csak évek múlva, néhány tanulmány elkészülte után derül ki, hogy az új nem jobb, mint a régi. Emellett az orvosok kezeléseit a bevezetés előtt nem vetik alá olyan kemény ellenőrzéseknek, mint az új gyógyszereket.

Mellékhatás: óriási megtakarítás

A Choosing Wisely szakértői nem foglalkoznak a javaslataik anyagi következményeivel, amikor keresik a szerintük felesleges beavatkozásokat, ám tanácsaik megfogadásának mellékhatásaként jelentős megtakarítások érhetők el - derül ki a mozgalom egyik partner szervezete, a Consumer Reports' Health Ratings Center adataiból. Egy 300 ezer emberért felelős egészségügyi szervezet számításai szerint, ha csupán két tanácsát fogadják meg a Válasszunk bölcsen! mozgalomnak, azaz elhagyják a felesleges EKG- és csontritkulás-vizsgálatokat, akkor évente egymillió dollárt spórolhatnak meg. Országos szintre vetítve ez egymilliárdos megtakarítást jelent.

Ellenérdekelté teheti persze az egészségügyi intézeteket az eljárások szűrésében, hogy emiatt csökkenhetnek az ezek alapján szerzett egészségbiztosítási támogatásaik, ám számos vállalat - amelyek részt vállalnak alkalmazottaik egészségbiztosításának finanszírozásából, és az utóbbi időben ilyen költségeik megugrását tapasztalják - támogatja a Choosing Wisely ajánlásait. A cégek szakmai szervezetei terjesztik a Consumer Reports anyagait, amelyek elmagyarázzák a mozgalom kutatásainak eredményeit. Hangsúlyozzák, hogy a tanácsokat orvosok fogalmazzák meg, nem arról van szó - mondják -, hogy a munkaadó spórolni akar a munkavállalók egészségvédelmén, hanem hogy ésszerűen akar költeni erre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

labandy, 2013.02.21 18:46

A megyei kórházak az összes hajléktalant részeget akiket éjjel összeszednek a mentők. CT-zik röntgenezik EKG-zák, osztán másnap kidobják a kórházaból, a Tb -nek elszámolnak ezért kb 200 ezer/fő cca. Az OPE veszteséges nem csoda, aranybánya mert az egészség pénztár fizet mint a katonatiszt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

2gyerek, 2013.02.21 18:45

@tarTosPista: Tán csak nem népirtás folyik..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.02.21 17:50

Lassan minden kezelés felesleges lesz, mert minek kőteni a betegre, az mán csak viszi a pízt. És amúgyis 7 milliárdan vagyunk, minek annyi.
Ahogy ismerem a hazai ganétúrát, még előállnak egy nagy globális optimalizálással, miszerint a mátészalkai betegeket, sérülteket a mentő a New York-i Hospitalba vigye. A Sacramento-it, meg a győri Petzbe. Ezt már biztos nem éli túl, és a szándékosság is kizárva, mivel rá lehet írni: szállítás közben...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.02.21 15:05

igazabol az a megdobbento, hogy a nationmaster.com -on sokezer mindenfele statisztika van, gazdasagi, es minden egyeb mutatok,randsorok a fold osszes orszagarol , de ezek kozul mindossze harom dolog van, amiben magyarorszag vilagelso, az egyik a 100ezer lakosra vetitett rakhalalozas, a masik a 100 ezer lakosra vetitett szivhalalozas , a harmadik az atlagos betegallomanyban toltott ido dolgozonkent.

a magyar egeszsegugyi helyzet vilagviszonylatban is katasztrofalis.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html