Kiderül az igazság a kamatdöntésről

Szerdán számos jelentős mutató lát napvilágot az eurózónában és az USA-ban, de például az is kiderül, hogyan oszlottak meg a szavazatok a monetáris tanács július végi kamatdöntős ülésén.
NAPI, 2009. augusztus 11. kedd, 14:26
Fotó:

A Magyar Nemzeti Bank szerdán nyilvánosságra hozza a július 27-i kamatdöntő ülése jegyzőkönyvét. A délután kettő órakor megjelenő dokumentumból kiderül majd, hogy a 9 monetáris tanácstag mekkora kamat mellett foglalt állást. A jegybank emelllett publikálja a júliusi előzetes statisztikai mérlegét is.

Külföldön Európában és az Egyesült Államokban is több jelentős adat kerül napvilágra. Európában több ország inflációs adatot közöl, így Francia- és Olaszország is. Előbbi esetében a becslés szerint mínusz 0,5 százalékról mínusz 0,8 százalékra gyorsult a júniusi árcsökkenés üteme, míg az olasz mutatót mínusz 0,1 százalékra várják.

Az eurózónában az ipari termelés júniusban az elemzői becslés szerint valamivel lassabban, 16,4 százalékkal hanyatlott a megelőző havi 17 százalékos visszaesés után.

Kevésbé befolyásoló hatása miatt, de érdekes lehet a hajnalban megjelenő júniusi japán ipari termelési adat.

Az Egyesült államokban is több fontos mutató jön ki. Először az MBA jelzálogigénylési adata jelenik meg az augusztus eleji állapotokról. Kora délután a júniusi kereskedelmi mérleget ismertetik, az előrejelzés szerint a hiány további növekedését mutathatja az adat. A júliusi államkassza állapotát is megismerhetjük, és itt is a deficit megugrására számítanak az elemzők. Végül az amerikai központi bank (Federal Reserve) monetáris tanácsa (Federal Open Market Committee; FOMC) kamatdöntő ülést tart, de igencsak nagy meglepetés lenne, ha a jelenleg 0,25 százalékos irányadó ráta módosulna.

HOZZÁSZÓLÁSOK