A Krím félsziget orosz hatóságai megadták az országoknak azt a meglehetősen rövid listáját, amelyekkel a félsziget vállalatai kereskedhetnek - adta hírül a Rzeczpospolita című lengyel lap. A Krímet 2014 márciusában csatolták Ukrajnától Oroszországhoz, felrúgva a kilencvenes években kötött budapesti szerződést, amely Ukrajna területi egységéről szólt. A döntést népszavazással legitimálták.

A listán Olaszország, Törökország, Kína, India, Izrael és Vietnam szerepel. A helyi hatalom tervei között ugyanakkor szerepel a kapcsolatfelvétel Bulgáriával, Moldovával és a Franciaországgal, illetve geopolitikai megfontolások alapján Iránnal és Indiával is - derült ki Georgij Muradov, a Krím "miniszterelnök-helyettese" szavaiból.

Franciák és németek

Tavaly a Krímbe látogattak a legnagyobb olasz tartományok (Liguria, Lombardo, Toszkána stb.) vállalkozóinak delegációi. A helyiek olyan ágazatokban számítanak az olasz tapasztalatokra, mint a mezőgazdasági termelés, a víztisztítás, az élelmiszeripar és a bortermelés. Német üzletemberek Szevasztopolban részt vettek egy fesztiválon. Az EU és az USA bojkottálja a Krímbe bejegyzett vállalatokat.

Franciaországból oroszbarát politikusokat láttak vendégül. A látogatás után az oroszok szorosabb együttműködésre akarták rávenni őket, ám egyelőre eredménytelenül. Ugyanakkor megalakult a "Francia- Krími Dialógus" társaság. A statisztikai adatok szerint 2016 elején a Krím legnagyobb kereskedelmi partnere Ukrajna volt, amely megelőzte Panamát. Ezektől messze lemaradva Törökország, India és Líbia következett a sorban.